„Dragobetele sărută fetele”, se spune azi. Cam atât știm despre această sărbătoare nou-descoperită pentru unii, re-descoperită pentru alții. Știați însă că bărbaţii nu trebuie să-şi certe femeile în această zi? De ce, aflați mai jos — alături de alte tradiții care vin de Dragobete.
De Dragobete, băieţii şi fetele se întâlnesc pentru ca iubirea lor să rămână puternică pe tot parcursul anului. E sărbătoarea dragostei şi a bunei dispoziţii, e ziua când tinerii se pregătesc să înâmpine primăvara, spun cei mai în vârstă, care țineau această sărbătoare din bătrâni.

„Datina spune că în această zi nu se coase, nu se lucrează la câmp, dar se face curăţenie și se îngijeşte casa pentru a întâmpina spiritul iubirii. În unele sate, tinerii obişnuiesc în această zi să se întâlnească în faţa bisericii, ca mai târziu împreună să cutreiere văi şi lunci, cântând şi adunând ghiocei. Iar dacă vremea era urâtă, atunci se adunau toţi la o casă din sat, se povesteau întâmplări diverse, dansau, fetele croşetau, ca într-un final să se facă logodne simbolice. Alteori, unii din ei se făceau fraţi şi surori de sânge”, își amintește Nadejda Temciuc, profesoară de limbă şi literatură română. 

Cât despre semnificații, profesoara e de părere că „sărbătoarea Dragobetelor are mai mult o conotaţie legată de trezirea naturii din amorţişul iernii, atunci când păsările se logodesc şi încep să-şi facă cuiburi.”
 
Așadar, care sunt tradițiile si ce trebuie să facem în această zi? „Fiecare trebuie să aibă grija ca această zi să nu-i găsească fără de pereche, fiind un semn rău şi aducător de singurătate. Nu se sacrifică animalele, pentru că le distorsionăm rostul împerecherii. Iar bărbaţii nu trebuie să-şi certe femeile, deoarece nu le va merge bine tot anul”, spune Nadejda Temciuc. „În această zi, fetele topesc puţină zăpadă de afară şi păstrează acea apă pentru a se spăla cu ea la unele sărbători din timpul anului”, adaugă ea.

Astfel, conform tradiţiei populare, cei ce vor participa la această sărbătoare vor fi călăuziţi şi vor avea un an îmbelşugat. Sărbătoarea Dragobetelui deschide sezonul primăverii şi al petrecerilor de unde deseori pornesc viitoarele căsnicii. 

Distribuie articolul: