Probabil mulți ați auzit istoria despre o elevă de 12 ani din Moldova, care a avut o experiență neplăcută și dureroasă la școală. Din cauza ciclului menstrual, adolescenta avea dureri mari, iar diriginta și profesoara la care avea ore de dans nu i-au permis să plece acasă. Chiar dacă eleva de 12 ani explicase că avea dureri insuportabile, iar pastilele nu o ajută. Profesoarele nu au putut fi convinse nici de mama fetei. Adolescenta a fost nevoită să rămână la școală până se termină lecțiile, inclusiv orele de dans, și a ajuns acasă murdară de sânge până la genunchi. Presa a mediatizat intens povestea... Iată părerea Vloggerului Dr. Tzoi, medic de specialitate, vizavi de acest caz.

„Ciclul menstrual este un lucru fiziologic, despre care ar trebui să se discute și în școală. Adolescenții, în perioada purbertății, sunt foarte timizi, și nu au curajul să vorbească deschis pe teme intime, doar în șoaptă sau râd pe seama acestui subiect.

Am rămas uimit și nu am cuvinte de felul în care s-au comportat la școală cu acea adolescentă, exact ca în perioada preistorică.
Vreau să menționez ceva, în timpul ciclului menstrual, de la efort fizic moderat, gen: gimnastica de la școală sau dans, pot să se diminueze durerile menstruale din cauza eliberării în organism a hormonilor de întreținere: dopamina și endorfina. Dar, există multe cazuri în care hormonii nu au efect asupra durerii menstruale, ca în cazul acestei adolescente. Iar persistarea durerii este un lucru normal în timpul ciclului menstrual.
Dar pe lângă tot acest comportament urât și de neadmis față de o copila de 12 ani, m-au frapat comentariile bărbaților de pe Facebook.
Dragi bărbați, în perioada pubertății, la domnișoare începe ciclul menstrual – un lucru absolut normal. La această adolescentă s-a întâmplat același lucru. Nimic halucinant.
Pentru unii bărbați a vorbi despre menstruație este la fel cum ai scoate lenjeria intimă la vedere în centrul orașului. Trist și de plâns că există astfel de mentalități!
Bărbații Facebook-ului au rămas deranjați de faptul că s-a adus în discuție publicului larg o temă ca cea a ciclului menstrual. Problema este în mentalitate și în educația sovietică pe care am avut-o mulți dintre noi, unde discuțiile despre sex și sexul propriu-zis nu exista, dar totuși cumva copiii se nășteau.
Problema este și în școală, poate chiar și părinți, pentru că nu au educat noua generație. Dar dragi „mujîși” poate ne autoeducăm? Dar dragi bărbați poate ne autoeducăm? Este trist, este foarte trist, cum să ai o gândire atât de limitată în secolul 21? Sunt foarte multe teme și subiecte care ar trebui să fie incluse în materiile de studiu la școală, despre care uită Ministerul Educație, dar despre care noi vom discuta! Iar dacă sunt incluse, acestea sunt prost discutate cu elevii sau deloc.
În epoca de piatră nu aveai dreptul să te atingi de femeie în timpul ciclului menstrual, în era noastră nu ai dreptul să discuți despre această temă – rușinoasă pentru unii. Poate tăiem și aruncăm tot ce este rușinos? 😉 Aveți grijă de voi și sănătatea voastră. Și nu uitați – vom fi tați de fete!”, a încheiat Dr. Tzoi.

Distribuie articolul: