S-ar părea că le cunoaștem, dar când ne ciocnim cu o asemenea situație – de acordare a primului ajutor, ne panicăm. Deși nu e cazul, cel puțin așa ne încurajează un pediatru renumit, Dr. Komarovskii. Acesta susține că este absolut necesar de știut doar 5 reguli atunci când ești pe punctul de a intra în panică.

Prima regulă, care ar trebui știută înainte de acordarea primului ajutor este una „juridică”. Poate părea straniu, dar această regulă trebuie primită și acceptată.

Din punct de vedere juridic nu ești obligat nimănui să acorzi primul ajutor medical.

În momentul în care s-ar putea să-i fie rău cuiva sau să i se întâmple vreo nenorocire, tot ce trebuie să faci, este să apelezi la urgență și să raportezi cele întâmplate, doar atât, de la tine nu se cere nimic mai mult. Dacă treci cu nepăsare pe lângă un om care este într-o stare critică a sănătății și nu o raportezi, doar în acest caz, acțiunea ta ar putea fi calificată ca o crimă.

Dar ești obligat să raportezi situația de stare critică a unei persoane.

Iată pe cine vei apela și cui vei raporta: Nu te vei limita doar la un apel telefonic. Dacă vezi în apropiere un pompier, un polițist sau ai recunoscut vreun medic, îi vei anunța despre cele întâmplate, dânșii sunt obligați (de către lege) să acorde tuturor peroanelor aflate în impas, primul ajutor medical, în caz contrar ei vor răspunde în fața unui judecător. 

Ești sigur pe tine și dorești să-i acorzi victimei primul ajutor medical. O poți face, dar mai întâi asigură-te că ai trecut cu brio de primele două reguli, ai raportat la urgențe și ai căutat prin apropiere vreo persoană care i-ar putea acorda acest prim ajutor. Doar în această situație vei încerca să ajuți persona căreia i s-a făcut rău. Nu intervii cu nimic dacă nu știi nimic

Nu vei:

intra într-o încăpere cu fum sau gaze fără de o mască;

salva un om de la înec, dacă nu poți înota;

apuca cablurile care stau pe jos, lângă persoana electrocutată;

# prinde un câine care a mușcat pe cineva;

ș. a. m. d.


Regula nr. 4 
este evidentă: omul care va acorda un prim ajutor, mai întâi se va asigura de a fi el însuși în siguranță.

Dorința și capacitatea de a ajuta, nu înseamnă că o poți face. Din punct de vedere legal, victima are dreptul de a nu dori să i se ofere primul ajutor sau asistență medicală de urgență.

Ultima regulă: ar trebui să știi când ai permisiunea de a acorda primul ajutor sau cine îți poate da această permisiune.

Când și cui să ceri permisiunea:

Dacă victima este conștientă, tu ar trebui să obții consimțământul acesteia;
În cazul în care victima este un copil, permisiunea de a-i acorda un prim ajutor ți-o poate da un membru al familiei.

Nu trebuie să ceri permisiunea dacă:

victima este inconștientă;
copilul este rănit, dar familia acestuia nu este prin apropiere;
există o tentativa de suicid.

Principala concluzie a regulei cu numărul cinci: poți oferi oricând asistență de urgență copilului tău.

Sursa: articles.komarovskiy.net

Sursa foto: blogunteer.robihon.ro, csrmedia.ro

Distribuie articolul: