O vizită la ginecolog poate fi pe cât de importantă, pe atât și de stresantă. Medicul Aliona Serbulenco ne spune care sunt lucrurile esențiale de știut pentru ca prima experienţă la cabinet să nu se transforme într-un coşmar.
La ce vârstă ar trebui efectuată prima vizită la ginecolog?
– Consultarea oricărui specialist, inclusiv a ginecologului, se face nu în funcție de vârstă, ci la necesitate. Cu alte cuvinte, atunci când fetița, domnișoara sau femeia are simptome de disconfort sau dureri. În cazul când acestea lipsesc și este vorba de o stare generic numită „sănătoasă”, prima consultație a ginecologului este bine să se facă la menarhă – odată cu prima menstruație.

Trebuie să te pregătești din timp de control?
– Igiena personală și pregătirea psihoemoțională sunt suficiente.

Cum decurge examinarea ginecologica? Ce întrebări vor fi puse?
– Examenul ginecologic are câteva etape. La prima etapă, medicul află date generale despre pacientă: vârsta, domiciliul, ocupația (angajată, elevă, studentă), dacă este căsătorită sau nu.

La etapa a doua medicul te va întreba ce afecțiuni ai avut în copilărie, de ce maladii a suferit mama (după caz). Apoi, se conturează anamneza: când a început primul ciclu menstrual, de când este regulat, dacă e însoțit de dureri sau nu, periodicitatea lui, vârsta primului contact sexual, prezența unui partener stabil (soț sau prieten), eventual numărul partenerilor sexuali, data ultimei menstruații, dacă ai avut sarcini, nașteri sau avorturi, dacă prezinți anumite simptome, ce măsuri ai luat până a veni la medic și ce problemă concretă te-a făcut să vii la ginecolog.

Desigur, întrebările pot continua. Cert este că, fiecare întrebare a specialistului urmărește un scop – de a deduce diagnosticul, deoarece 70% din diagnosticul corect îl constituie strângerea minuțioasă a datelor despre boală.

Celelalte 30% le constituie examenul ginecologic, care este și el din două etape: examinarea în valvele ginecologice, unde se inspectează organele genitale externe, mucoasa vaginului și colul uterin, și examenul bimanual al organelor genitale interne. Examenul este efectuat de către ginecolog.

În funcție de caz, pentru concretizarea diagnosticului se pot indica și investigații de laborator clinice, biochimice, investigații paraclinice (de exemplu, ultrasonografia organelor interne ale bazinului mic, ș.a.) sau consultația altor specialiști, cu recomandarea de a reveni la ginecolog cu rezultatele investigațiilor respective.

Cât de des trebuie să mergem la ginecolog?
– Femeile ce duc o viață sexuală activă, care nu au nicio acuză ginecologică, trebuie să se prezinte la ginecolog de două ori pe an, în scop de examinare profilactică. Totuși, nu se recomandă mai rar de o dată pe an, inclusiv pentru examinarea citologică a colului uterin.

Cum alegem medicul ginecolog?
– În Republica Moldova dreptul pacientului la libera alegere a medicului, inclusiv a ginecologului, este aprobat prin lege.

Dat fiind faptul că specificul medicului ginecolog este unul aparte, ce ține de viața intimă a pacientei, unde pacienta se confruntă cu bariere psihoemoționale, cu frica de a nu-i fi respectată confidențialitatea, ginecologul trebuie ales prin intuiția proprie. Trebuie să fii convinsă că anume acest medic este „duhovnicul trupesc” care te poate ajuta, fiindcă îți percepe întocmai problema, fiind nu numai bun specialist, dar și empatic.

Există diferențe între medicii de la clinicile de stat şi cei de la cele private?
– Aici este vorba mai degrabă de valorile unui specialist. Fiindcă oriunde ar lucra – fie în serviciul public, fie în cel privat – medicul trebuie să-și onoreze profesia cu onestitate și devotament. Totuși, lucrurile mai depind și de perceperea pacientului – cum percepe că este atitudinea față de el/ea a medicului dintr-o anumită clinică.

În sfârșit, cum credeţi, există o diferență dintre ginecologul bărbat și ginecologul femeie?
– Profesionalismul nu are diferențe de gen și asemenea delimitări nu trebuie să existe.

Distribuie articolul: