Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a anunțat că a cumpărat 100.000 de doze de vaccin antigripal Vaxigrip tetra, cu bani luați din fondului de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Se întâmplă în condițiile în care donația cu loturi de vaccin antigripal nu a ajuns în țara noastră, explică AGORA.md.

Dozele de vaccin antigripal, care urmau să fie donate RM, așa și nu au ajuns. Ministerul Sănătății a cumpărat

Din primul lot cumpărat de MS au fost imunizate cinci categorii de persoane: copii cu maladii cronice, gravidele, bătrânii și persoanele cu dizabilități instituționalizați în centre de plasament, personalul centrelor de plasament, caselor și școlilor internat, sanatoriilor pentru copii.

Din al doilea lot au fost vaccinați lucrătorii medicali, studenţii şi rezidenţii USMF „N. Testemiţanu”, studenţii colegiilor de medicină şi cadrul didactic al acestor instituţii, efectivul poliţiei de frontieră şi serviciului vamal care activează în punctele de trecere a frontierei, efectivul MAI și alte categorii.

MSMPS afirmă că donatorul american, care urma să acorde o donație de 100.800 doze de vaccin antigripal, nu și-a respectat clauzele contractuale.

„S-a tergiversat termenul de livrare, invocând la diferite etape, momente tehnice. Reținerea menționată se referă inclusiv la toate țările care au semnat Memorandum pentru livrarea vaccinurilor anti-gripale”, se arată într-un comunicat oficial.

Amintim că pe 18 decembrie gripa a cauzat primul deces. Victima este o copilă de 14 ani din raionul Cahul. Copila a ajuns în stare gravă la spital fiind diagnosticată cu infecție virală acută.

Vezi și: AGORA

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: