Prezent pe piață mai ales în această perioadă a anului, dovleacul este un excelent aliat al dietelor de toamnă. Pentru că are o textură cremoasă și este dulceag, dovleacul este adesea exclus din regimurile de slăbire, deoarece se crede că ar avea multe calorii. În realitate însă, bogat în apă și fibre, dovleacul are foarte puține calorii. 92% din dovleac reprezintă apa, iar 1,3% fibrele. Restul este constituit de manitol, un zahăr. Dovleacul favorizează astfel sațietatea și digestia, dar nu îngrașă.
Pe lângă calitățile sale în diete, dovleacul este o legumă excelentă și pentru sănătate și frumusețe. Bogat în potasiu și sărac în sodiu, dovleacul previne hipertensiunea arterială. Consumat cu regularitate, previne colesterolul, grație conținutului său de pectină. Deoarece conține provitamina A în proporție de 2 mg la 100 g, dovleacul asigură o piele strălucitoare și protejează natural de agresiunile exterioare.

Idei de rețete pe bază de dovleac

Iubitorii supelor vor descoperi în dovleac noi arome. Foarte ușor de preparat, o supă cremă de dovleac îți va aduce mai multă plăcere decât calorii. Pentru două persoane, pune la fiert 400 g de dovleac tăiat cuburi și 200 g de morcov tăiat rondele. Lasă legumele să fiarbă în jur de o oră, până se înmoaie. Scurge legumele și mixează-le, adăugând 100 ml de lapte și un praf de nucșoară. Asezonează după gust și mai dă supa de dovleac în câteva clocote înainte de a o servi. Deși se potrivesc foarte bine, evita crutoanele, ții totuși regim.


Sufleu de dovleac

Daca vrei ca toată familia să se bucure de dovleac, poți prepara un sufleu de dovleac. Pentru 6 persoane ai nevoie de 1,5 kg de pulpă de dovleac, 3 ouă, 150 g de lapte praf degresat, 100 g de cașcaval. Pentru asezonat folosește sare, piper și nelipsita nucșoară atunci când vine vorba de dovleac. Fierbe dovleacul până se înmoaie. Ideal ar fi să ai o oală sub presiune. Zdrobește apoi cuburile într-un vas. Într-un alt recipient bate ouăle și laptele pudră. Amestecă cele două compoziții, asezonează și pune sufleul într-un vas termorezistent. Presară deasupra cașcaval ras. Lasă sufleul de dovleac la cuptor până când cașcavalul de deasupra se rumenește.

 

Sursa: www.curademiere.ro
Foto: www.foodstory.ro

Distribuie articolul: