Toamna aceasta m-am convins că dovleacul este leguma sezonului la moldoveni. Pentru că: 1. Se poate păstra până în iarnă; 2. Este o comoară de vitamine și se prepară multe bucate din el; și 3. Ca formulă de umplutură pentru plăcinte sau pur și simplu copt, face parte din codul nostru genetic. Dar astăzi vreau sa vă împărtășesc o rețetă mai specială. Este una din rețetele de firmă a familiei noastre: dovleacul umplut. Ta-daa! Rezultă cca 8 porții. O porție: 10 lei

Ingrediente

  • Un dovleac de 1,5 kg-2 kg
  • 100 grame prune uscate
  • 100 grame caise uscate
  • 50 grame stafide aurii
  • 50 grame stafide maro
  • Coaja rasă de pe o portocală
  • O lingură de scorțișoară
  • 200 grame orez cu bobul lung
  • 100 grame unt
  • 100 grame miez de nuci
  • 200 grame zahăr

Mod de preparare:
Punem orezul într-o cratiță împreună cu 400 ml de apă. Punem cratița la foc mic și fierbem orezul până este gata în proporție de cca 80%. Când orezul este gata, adăugăm untul, scorțișoara și zahărul.

Amestecăm bine și lăsăm orezul să se răcească puțin.
Între timp, spălăm dovleacul, îi tăiem un „căpăcel” și îi scoatem semințele împreună cu ceva miez, lăsând pereții de aprox. 1 cm grosime. Păstrați miezul pentru umplutură.

Apoi, pregătim umplutura din fructe uscate. Punem prunele, caisele uscate și stafidele într-un vas.

Turnăm peste ele apa clocotită până le acoperim complet cu apă și lăsăm pentru 10 minute să se umfle. După ce s-au înmuiat, vărsăm apa și le tăiem mărunt împreună cu miezul de dovleac. Nucile le puteți pisa ori zdrobi într-o râșniță, după care le punem împreună cu amestecul de fructe. Tot aici adăugam coaja de portocală rasă fin.

Mai departe puteți proceda cum vă place: fie amestecați direct orezul cu umplutura de fructe uscate, fie umpleți dovleacul pe straturi (un strat de orez, un strat de fructe uscate, un strat de orez, un strat de fructe uscate, și așa mai departe).

Acoperim dovleacul cu căpăcelul pe care l-am tăiat la început și îl plasăm într-un vas termorezistent — sau, dacă nu încape, într-o tavă mai adâncă, de ce nu? Ungem dovleacul cu ulei ca să prindă o coajă rumenă. Putem turna și 100 ml apă în vas. Îl băgăm la cuptorul încins la 180 grade și coacem dovleacul la foc mediu, până se înmoaie (la mine a durat cca 45-60 minute). 
Poftă mare! 

Distribuie articolul: