Voluntariatul începe să prindă contur tot mai mult şi în ţara noastră. Două organizaţii din Republica Moldova se numără printre câştigătorii Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013. Pe 27 iunie, în cadrul Ceremoniei de Premiere care s-a desfășurat la Viena, Asociația Obștească “CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie” și Asociația Obștească Concordia (ambele din Chișinău) au câștigat premii de 16.000 euro fiecare și recunoaştere internaţională în cadrul Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013.

Scopul acestor premii a fost de a recompensa public organizațiile care luptă pentru integrarea socială a persoanelor marginalizate din țările Europei Centrale şi de Sud Est: „În pofida realizărilor și devotamentului lor, situaţia multor ONG-uri este încă precară, în special în sectorul social.” spune Doraja Eberle, Președintele Consiliului de Conducere al Fundației ERSTE.

Din aproape 2000 de aplicaţii, doar 35 de proiecte au fost declarate câştigătoare. Proiectul câştigător al CCF Moldova „Creșe sociale” presupune crearea creşelor care oferă îngrijire de zi pentru copii cu vârste între patru luni şi trei ani, ajutând astfel mamele tinere și vulnerabile din Chișinău să-şi păstreze copiii, să capete independență financiară, dar şi să se reintegreze social. Proiectul a fost extins în 37 de centre sociale din toată Moldova.

Proiectul propus de Asociația Obștească Concordia “Pentru părinții noștri” este de a oferi confort persoanelor în vârstă, sărace și solitare din zonele rurale din Moldova, oferindu-le o masă caldă și o conversație plăcută în fiecare zi pentru aproximativ 3.000 de persoane în etate, dar și adăpost pentru aproximativ 150.

Pentru ediția 2013 a Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială din Republica Moldova au fost depuse 104 aplicații, iar în etapa finală au trecut șapte organizații de pe ambele maluri ale Nistrului.

Fundaţia ERSTE premiază proiecte sociale remarcabile, care produc schimbări semnificative, sunt inovative şi sustenabile. Premiul este acordat o dată la 2 ani pentru proiectele de integrare socială din 13 ţări europene: Austria, Bosnia si Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Replublica Moldova, România, Serbia, Slovacia si Slovenia. Premiul cel mare (40.000 euro) a fost câștigat de către organizația Little People România.