Realitatea țărilor din Europa de Sud-Est, în ceea ce privește viața și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, este cea pe care o vedem în fiecare zi. Despre experiența lor personală și mai ales suportul primit din partea Keystone Human Services, două femei din Republica Moldova au vorbit în fața adunării de la anualul eveniment „Clinton Global Initiative”, organizat de Clinton Foundation. Este vorba despre Tamara Andrieș - o tânără cu nevoi speciale, din r-nul Fălești și mentorul său, mamă a unei fetițe cu dizabilități - Ludmila Jalbă. Publicul le-a aplaudat stând în picioare.

1„Fiind o tânără cu dizabilități dintr-un sat din Fălești, mă confrunt zi de zi cu provocările vieții, fie vorba de barierele fizice sau cele psihologice, care sunt mai evidente. E dificil să fii o tânără cu orice tip de dizabilitate, dar noi încercăm să schimbăm această situație. Eu învăț cum să-mi revendic dreptul la muncă. În prezent, sunt în căutarea unui loc de muncă. Merg la reprezentanții autorităților publice, la angajatori, discut cu semenii care s-au confruntat cu aceeași problemă. Visul meu este să fiu angajată, să nu depind totalmente de familia mea. Visez să-mi pot și eu ajuta părinții, așa cum mă ajută și ei pe mine. Vreau ca oamenii să înțeleagă că și persoanele cu dizabilități au abilități și că suntem și noi în societate și avem aceleași drepturi ca și ceilalți. V-o prezint pe mentora mea, Ludmila Jalbă – o susținătoare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități”, a spus Tamara Andrieș, în dicursul său.

o

În calitate de mamă a unui copil cu dizabilități, am învățat cât de dificilă este viața în Moldova, la fel ca și în multe alte țări, de altfel: cu puțin suport și puține speranțe de viitor. Dizabilitatea este universală, iar oamenii – discriminatorii. Dizabilitatea afectează toate etniile, toate vârstele, toate culturile și grupurile socio-economice. Nimeni nu este imun. Chiar și să iubești pe cineva cu dizabilități are un preț. Am lăsat-o pe fiica mea Anghelina acasă, în pofida practicii instituționalizării, când deseori copiii și adulții cu dizabilități erau separați de comunități, de familiile lor, de persoanele pe care le iubesc.

 

Totuși, noi politici incluzive au fost adaptate în Republica Moldova, ca Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, Strategia de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, iar serviciile de suport din comunitate au făcut ca fiica mea să aibă o viață obișnuită.

Anghelina merge la școală, are prieteni, iar succesele ei personale sunt uluitoare. Acestea m-au făcut să-mi dezvolt propriile abilități în calitate de susținătoare a persoanelor cu dizabilități. Acum mă simt mai împlinită ca oricând în viață. Datorită Keystone Human Services, prin angajamentul asumat față de „Clinton Global Initiative”, familia mea este un exemplu viu că viața în comunitate poate fi responsabilă social, viabilă financiar și liberă, practică. Este corect să faci acest lucru pentru persoanele cu dizabilități, familiile lor și comunități. După ani de pledoarie și eforturi comune, sunt mândră astăzi să vă comunic că în Republica Moldova, legislația tratează în măsură egală atât persoanele cu abilități, cât și persoanele cu dizabilități, iar incluziunea socială se referă mai ales la femeile și tinerele care suferă încă prea des de dubla discriminare.

În încheiere, aș vrea să vă spun că dacă mi s-ar fi dat șansa să-mi aleg copiii, tot un copil cu dizabilitate mi-aș fi ales. Doar o astfel de experiență m-a făcut să învăț ce este cu adevărat important în viață”, a declarat, la rându-i, Ludmila Jalbă.

bds

Foto: captură video

Distribuie articolul: