Am primit mai multe mesaje scurte la redacție sau pe pagina noastră de Facebook prin care mămicile expun pe scurt situații din categoria #Cumamnăscut sau simple incidente pe care le-au trăit în maternitate. Unele femei ne povestesc despre experiențele rudelor, ale prietenilor sau pur și simplu din auzite, istorii de-a dreptul dureroase.

„Nu mi s-a cerut niciun ban, dar indiferența și atitudinea m-a marcat” O mămică „plimbată” prin spitale se destăinuie în campania #Cumamnăscut

Daniela: „Aș vrea să vorbesc despre un incident din maternitate. Nu de la nașterea copilului meu, ci a unei cunoștințe… Așa s-a întâmplat că timpul nașterii a sosit, dar situația financiară era puțin cam dificilă. M-a sunat înainte să vin la ea (mama copilului) și m-a rugat să-i cumpăr din farmacie un lapte praf pentru copil, care s-a dovedit a fi cel mai scump din farmacia care se află vizavi de maternitate. Când am intrat la ea în odaie, ea pur și simplu era extenuată de puteri și lacrimi. Micuța ei, care se născuse de 2 800 gr, un înger de copil, scăzuse nițel în gramaj după prima zi de viață. În salon intră o doamnă, nu mai știu ce era: medicul de gardă, moașa sau infirmieră, și spune amicei mele: „hrănește copchilu ista ca lumea, că dacă nu adaugă în kilograme ap poți să-l chemi pe popa!” Nu vă imaginați ce a fost atunci, de parcă a căzut cerul peste noi. Mama copilului a început iar a plânge și își pierduse definitiv laptele din sâni… La scurt timp au externat-o din motiv că nu mai sunt locuri în maternitate. PS: La moment fetița are 2 anișori cu plus și are mai bine de 14 kg. Iar de popă nu a fost nevoie…”, scrie Daniela în istoria sa.

O altă poveste, relatată de de una dintre cititoarele noastre, relevă o altă atitudine din partea lucrătorilor medicali – una plină de profesionalism și omenie.

LM: „Vreau și eu să vă împărtășesc istoria mea de naștere care a avut loc la Maternitatea Nr.2, cu un medic excelent – PAVEL LAȘCU, care este un medic cu literă mare și un om cu o inimă enormă. M-a susținut și a avut grijă de mine în timpul nașterii, având o naștere prin cezariană el mi-a fost alături mereu, împreună cu un colectiv de nota 10. Mi-au oferit grijă atât mie cât și bebelușului. După cezariană am avut o etapă de recuperare, timp în care domnul Lașcu m-a susținut și mi-a zis cum să mă port cu copilașul și ce măsuri să iau după cezariană. Ce ține de intervenție, cezariana a fost efectuată la un nivel înalt, nici nu se observă operația. Le mulțumesc enorm domnului doctor și asistenților.
PS: Despre Spitalul Nr. 1 nu pot zice nimic bun. Trebuia să nasc acolo, însă după toate insultele și batjocora, am renunțat”, ne spune femeia.

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Citește și: O nouă poveste #Cumamnăscut: „Serviciile medicale gratuite din Republica Moldova m-au costat peste 15000 de lei în trei saptamani de internare”