Îşi riscă viaţa zi de zi pentru a menţine pacea în state străine. Fără arme, fără comodităţi şi fără cei dragi alături, trupele de pacificatori din Republica Moldova sunt trimise în misiuni, în cele mai îndepărtate colţuri de pe planetă. Printre aceștia și reprezentante ale sexului frumos, care își fac bine meseria și sunt înalt apreciate pentru acest lucru. De ziua internaţională a trupelor ONU, cei mai bravi ofiţeri ai Armatei Naţionale au primit distincţii din partea ministrului în exerciţiu al Apărării, Vitalie Marinuță. Printre aceştia şi două femei care au stat mai bine de un an în misiune, în Liberia şi Coasta de Fildeş.

Locotenent-colonelul Olga Scripovscaia a fost în misiune în Liberia timp de 13 luni. A dormit în corturi, iar uneori şi în maşină. Se întâmpla să nu pună geană pe geană toată noaptea. Povesteşte că nu avea zile libere, iar pericolele o păşteau la fiecare pas. Chiar şi aşa, de rând cu bărbaţii, a ţinut piept provocărilor. Olga Scripovscaia a ajuns la vârsta la care are şi un nepoţel. Este bucuroasă şi spune că nu regretă nimic din experienţa sa.

Distincție din partea Ministrului în exercițiu a primit și Inga Gorgan, care a fost în misiune în Coasta de Fildeș timp de un an și jumătate. Ea a declarat pentru sursa citată: „Voi ține minte toată viața mea această misiune. A fost foarte greu, dar știam că în spatele meu stă țara, drapelul meu.”

 

Republica Moldova participă în misiuni cu mandat ONU din 2003. La momentul actual, Armata Naţională este reprezentată de 10 militari în cadrul misiunilor de menţinere a securităţii internaţionale sub egida ONU, iar un ofiţer din Ministerul Apărării al Republicii Moldova activează la New York, SUA, în cadrul Departamentului ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii (DPKO).

Sursa: Jurnal TV 
Foto: Army.md 

Distribuie articolul: