Cristina Railean și Alina Soltan sunt două bune prietene, încă din copilărie, care nu pot sta prea mult despărțite una de alta. Deși au făcut facultatea în orașe diferite, una la Iași, iar alta la ASEM, și-au zis să facă ceva împreună - adică... o linie de încălțăminte, modernă și tinerească, așa cum le place și lor. Ce provocări au întâlnit în creșterea Amma Shoes și ce greșeli cred ele că au făcut, ne-au dezvăluit în cadrul unui interviu marca 20+.

Eu am absolvit economie, iar Alina aici – business și administrare și ne-am gândit să facem ceva. Nu mergeau tentativele noastre de angajare și am zis să avem o tentativă de antreprenoriat. Ne-am oprit la încălțăminte deoarece femeile sunt pasionate de ceva frumos.

Inițial ne-am lansat doar pe online și credeam că va funcționa exact ca peste hotare, însă nu a fost chiar așa – lumea vrea să vadă, să probeze, etc. Așa am decis să deschidem un show-room. Noi ne-am ocupat de toate, până și parchetul pe jos noi l-am ales. Odată cu deschiderea magazinului au crescut vânzările, deci efectiv am simțit schimbarea.

Am ezitat mult la numele brandului, ne doream ceva scurt și care să sune ok în toate limbile. Vroiam ceva sonor și memorabil, am făcut și un studiu printre prieteni, însă noi tot la Amma am rămas. Ne împărțim rolurile, astfel că eu sunt pe promovare și creativitate, iar Alina pe partea de acte, juridică.

Mama Alinei, doamna Ludmila, este tehnolog și are experiență în producerea încălțămintei, deci noi venim cu ideile, iar ea le implementează. Coasem în altă țară și importăm, iar materia primă este la fel venită de peste hotare. Din Milano în special vin accesoriile, detaliile frumoase.

Vezi și: Cât plastic reciclează Municipiul Chișinău și ce am putea face cu tot gunoiul din Capitală. Interviu 20+ cu Irina Balica, despre reciclarea deșeurilor (Video)

Toată lumea implicată în proces este la curent cu tendințele. Ne sfătuim și discutăm împreună fiecare model. La sezon facem câte o colecție și deja în dependență de vremea de afară lansăm fiecare linie. Oamenii de la noi preferă ceva practic și comod. În 2018 se poartă culorile pale, pastelate, cu pietre și butoane, cu motive florale, chiar aplicații.

Sugerăm mereu clientelor să experimenteze, să încerce botine la rochii mai clasice, să asorteze fără frică și să scape de scheletele pe care le au în cap. Mă bucură să văd că lumea sparge tiparele și adoptă non-conformismul. Piața din țara noastră a crescut, frumos și calitativ, vedem o concurență strânsă care nu face decât să ne stimuleze pentru creativitate și calitate superioară a încălțămintei.

Am optat pentru producția în exterior anume pentru a putea aduce modele mai diferite, calapoade mai sofisticate, ceea ce pentru Moldova ar fi o investiție foarte mare. La noi găsiți modele stilate, pe care nu le veți mai întâlni prin oraș. Suntem la zi cu tendințele în materie de culori și aplicații și cred că prețul justifică ceea ce propunem clienților.

Ne promovăm în mare parte pe online, colaborăm cu diverși bloggeri de la noi. Vara și toamna am reușit să participăm la Moldova fashion days în calitate de parteneri. Evident că am făcut gafe la început, având puțină experiență. Nu cred că aș schimba ceva tare mult – mai degrabă chestii de gestiune, minore. Important e că ne place ceea ce facem.

Într-o afacere cu doi parteneri cred că în primul rând e nevoie de multă înțelegere, răbdare, definirea responsabilităților, clară și foarte nișată. Discutăm mereu orice decizie, ne spunem punctul de vedere, însă ne străduim să nu aibă de suferit prietenia noastră din cauza anumitor contracdicții sau dificultăți din afacere.

Foto: Amma Shoes