Dosarul electronic de sănătate iSaN oferă posibilitatea de a stoca într-un singur loc și într-o formă standardizată întreg istoricul medical, mai exact tot ce cuprinde acesta – simptome, diagnoze, tratamente, evoluția parametrilor fizici și vitali, investigații, alergii, vaccinări, un registru ideal pentru o femeie modernă. Odată ce aceste date există în format electronic pot fi realizate rapoarte, monitoring, sisteme de alerte și memento-uri, fișă medicală de urgență, etc

iSaN este parte componentă din platforma E-sănătate.md și este un dosar electronic, implementat deja de mulți ani în America și Europa, pentru a ține evidența medicală detaliată a unei persoane. “Dacă un pacient trebuie să ia un anume medicament, el setează frecvența și iSaN îl va informa atunci când este necesar să-l administreze, dar și faptul că a omis o priză. Alergia la o anumită substanță, inclusiv medicament, va fi trecută în alerte, astfel ca pacientul și medicul să fie mereu la curent cu statutul său alergic. Poate opta pentru includerea alergiei în fișa medicală de urgență, astfel ca în situațiile respective personalul medical să aibă un tablou deplin despre acesta. De aici vin și alte beneficii, precum mai puține erori comise de medici, timpul de discuție între pacient și doctor va fi mai mare, nu se pierde timp pe scris, căutare și descifrare a înscrierilor din cartela medicală pe suport de hârtie. Asta în cazul în care pacientul o are la el, deoarece în majoritatea cazurilor la fiecare spital sau policlinică există câte una la păstrare”, a declarat într-un interviu pentru revista noastră Andrei Mecineanu, director al Platformei E-Sănătate.MD.

ISan

Pe lângă funcționalitățile standard, care reprezintă nucleul, iSaN prezintă o serie de funcționalități care vin să faciliteze comunicarea între medic-pacient și pacient-instituția medicală. Această aplicație vrea să facă interacțiunea sus-numită mai accesibilă și eficientă, nicidecum să o înlocuiască. Pe iSaN pacientul va putea crea o listă proprie de medici și instituții cu care să comunice și să facă schimb de date.

Andrei Mecineanu“Dosarul electronic de sănătate este centrat pe pacient. El îl deține, pentru că prin esență acestea sunt datele lui personale. El mai deține și cheia și tot el decide cui și cât îi permite să vadă din acest dosar. Pur și simplu nu este corect ca posesor al dosarului electronic de sănătate să fie altcineva decât pacientul. Vom avea situația când orice lucrător medical va putea prelucra date noastre personale, situație contrară legislației. iSaN are incorporate toate funcționalitățile necesare pentru a fi util nu doar pacientului, ci sistemului de sănătate în general”, a mai spus Mecineanu.

iSaN

În zilele noastre, pentru o femeie este foarte important să-și monitorizeze anumiți parametri fizici, cel mai des este vorba de greutate și înălțime. Simpla urcare pe cântar nu elimină toate întrebările. Pentru că trebuie să raportezi masa la înălțime sau alți parametri pentru a avea un tablou obiectiv. iSaN are incorporată această funcționalitate. “Orice femeie, care ține dietă și nu numai, va introduce greutatea și înălțimea, iar iSaN îi va calcula indicele masei corporale și îi va da și o interpretare valorii obținute. Datele se vor păstra, pot fi văzute în ordine cronologică, dar și aranjate în orice alt mod, cum ar fi rapoarte, diagrame și grafice, condiție care ar permite să se vadă tendințele și schimbările. Deci, beneficiile și utilitatea sunt evidente. Nu există nici dubii privind capacitatea de a face acest exercițiu. În mod similar, orice mămică poate monitoriza dezvoltarea bebelușului său. Selectează parametrii, introduce datele cu o anumită regularitate și are un tablou deplin cum se dezvoltă copilul său”, mai declară Andrei Mecineanu.

Unde vor putea fi accesate aceste date, dar și alte detalii despre Dosarul electronic de sănătate, aflați AICI.

P