Sunt în plină lectură a unei cărţi scrisă în epoca când oamenii te miri dacă aveau un telefon într-o mahala. Când se întâmpla să plece cineva drag din familie, departe-departe, îi duceau dorul zile lungi, clipe veşnice, până la prima veste epistolară

Scrisori lungi îşi scriau oamenii cândva, cu dorul lor de altădată, dureros, nestăpânit, umflat de aşteptare, muiat în cerneală, sigilat cu parfumul degetelor. Procedura era atât de tactilă, încât îndrăgostiţii o practicau şi mai des. 

Drumurile, aşteptarea, depărtarea și lipsa veştilor a născut un sentiment intens: dorul.

Pe mulţi, dorul i-a făcut poeţi, prozatori sau scriitori. Iar de la dor până la iubire e doar o staţie.

Când citeşti scrisori din secolul trecut, e greu să nu-ţi dai seama că oamenii cândva parcă s-au iubit mai altfel. Parcă mai cu sens, mai aprins, mai disperat. Când nu poţi vedea chipul, auzi vocea, ţine în braţe ori de câte ori vrei persoana pe care o doreşti, tânjeşti şi mai mult după ea. „Cât aş da să-l văd chiar acum!” Iar clipa revederii devine numaidecât un moment de bucurie delirantă. 

Tehnologia digitală a apropiat oamenii. A început cu aceea că i-a scutit de suferinţele dorului nebun, înfocat. 

S-au bucurat toţi. Mai ales îndrăgostiţii. Oare nu e magic să ţii mereu legătura cu persoana dragă oriunde s-ar afla? Să-i scrii un sms instanteneu, să-i auzi vocea, s-o vezi prin skype. 

— Bună dimineaţa, iubito!

— Somn uşor, iubite!

Cât aş da să te văd acum!” a rămas gravat cu cernelă doar în epistolele demodate, dantelate de rugina vremii.

Dorul digital nu mai are aceeaşi putere de inspiraţie, nu-ţi mai pune peniţa cu cerneală în mână ca să scrii poezii, muzică, scrisori pentru persoana pe care depărtarea o ţine prizonieră.

Fiecare epocă înregistrează transformări de percepţii şi sentimente. E bine să le accepţi, să te adaptezi la vremurile în care trăieşti, dar… parcă nu întotdeauna le vine uşor celor care s-au născut la rascucea a două milenii, a două secole, a două feluri de a iubi. în două mari lumi, atât de diferite. 

Distribuie articolul: