Bărbat cu ochi de copil şi cu zîmbet de Don Juan. Greu mai găseşti accentul de moldovean, deşi din Moldova se trage. A părăsit ţara natală pentru un destin de actor.
A cucerit Bucureştiul acum 11 ani, din banii cîştigaţi în Chişinau, din striptease.
Nu, nu este dansator, şi nici un bărbat cu pseudovalori, este un copil de 39 de ani care a reuşit să rişte şi să facă actorie de film. A ajuns să-şi vadă rezultatele muncii sale la festivaluri de la Cannes şi Veneţia şi a rămas modest. Acum cîteva zile la Chişinău a rulat filmul Caravana Cinematografică în care Dorian Boguţă are rolul principal.

“Îmi doream mult să reuşesc”

La 29 de ani viaţa lui Dorian Boguţă părea să se fi oprit. Parcă avea un job la Teatrul Național „ Mihai Eminescu”, parcă avea o stabilitate, dar faptul că nu putea creşte la alt nivel l-a făcut să rişte cu tot şi practic să fugă din Moldova. Părinţilor le-a spus că merge să se filmeze la Bucureşti, dar de fapt pleca în nicăieri, doar cu speranţa că va reuşi. “Nimic nu se face întîmplător în viaţa asta, totul se face fiindcă aşa trebuia să fie. Se spune că soarta omului este caracterul lui şi eu cred în chestia asta. La un moment dat mi-am dat seama ca aici nu se poate şi am încercat în altă parte, imi doream mult să-mi reuşească”.
Avea doar 100 de dolari, pe care i-a cîştigat după ce a dansat striptease într-un club de noapte din Chişinău.
Piața din România era pe atunci ofertantă, dar nu se gîndea la bani cînd a plecat, era mai important să-şi facă un nume, care mai tîrziu i-ar face viaţa.
Cu 100 de dolari în buzunar.

„Francesca” – filmul care a ajuns la Festivalul de Film de la Veneția

Tot ce face Doru, în viaţa sa, după cum recunoaște chiar el, este actoria de film. A studiat actoria la Tbilisi în Georgia, a aterizat la un teatru de buzunar din Chişinău ca mai tîrziu să facă actorie la Eminescu. La un moment a simţit că trebuie să facă ceva mai mult, deşi financiar nu avea posibilități să o facă. Cînd a ajuns la Bucureşti, singurul scop pe care trebuia să-l atinga a fost sa-şi facă un nume, care ulterior să lucreze pentru el. “Un an de zile am lucrat mult, noaptea lucram ca şi chelner, spălam chiar vase ca sa-mi plătesc chiria şi ziua umblam pe la agenţii la castinguri».
Primul lui rol mic, “Moartea Domnului Lazărescu” care l-a format ca şi actor de film, i-a deschis calea spre viitor. Rolurile ulterioare, la început în seriale, iar mai tîrziu în filme i-au adus succesul binemeritat. Filmul „Francesca” a ajuns chiar la festivalul de la Veneţia, fiindcă a fost unul realist şi aproape de viaţa cotidiană. „Francesca a fost un film greu de jucat, fiindcă presiunea a fost foarte mare. Erau anumite personalităţi cum ar fi Cristi Puiu sau Bobby Paunescu, regizori profesioniști, dar pînă la un moment cînd oamenii îşi doresc să faci lucruri bune şi atunci le faci”.

Iubitul Monicăi Bîrlădeanu, actriţa din rolul principal, Bobby Paunescu, a fost cel care i-a încurajat pe Doru şi Monica, să se apropie foarte mult unul de altul, pentru ca filmul să iasă unul credibil.”Dacă te regăseşti pe tine în rolul pe care îl joci, e mult mai uşor să o faci realist. Eu m-am regăsit pe mine cînd l-am jucat pe Miţă”. Inconştient, Doru întradevăr, s-a apropiat de Monica Bîrlădeanu aşa că în film poţi vedea chimia extraordinară dintre doi oameni care se iubesc.
“Sunt încă multe roluri pe care aş vrea să le joc. Totuşi mi-aş dori să joc un rol de persoană cu dizabilităţi, fiindcă mi se pare că este destul de greu şi e ceva care trebuie să construieşti. Acum vreau să ajung şi mai departe, poate în America. Propuneri apar.”

Şcoala de actorie

Pentru că viaţa să fie şi mai împlinită, a deschis o şcoala de actorie la Bucureşti. Din 2009, alături de Dragoş Bucur şi Alexandru Papandopol (actor în serialele «Lacrimi de iubire », « Inimă de Ţigan », etc.) a reuşit să formeze trei generaţii de actori. “Noi facem ca omul să se simtă relaxat în faţa camerei, şi să poată gîndi şi transmite emoţia telespectatorului. Noi recreeem atmosfera de la filmare.” Fiecare 4 luni la şcoală vin noi actori, unii profesionişti, alţii începători. Acolo predau unii dintre cei mai renumiţi actori din Romania, iar Doru spune că această şcoală nu fabrică diplome, ci oameni care-şi cunosc profesia, care ajung să aibă succes, un exemplu e Lia Sinchevici (basarabeanca care este noua achiziţie Protv la emisiunea “Serviciul Român de Comedie”).

Doru despre femei care inspiră

Are o relaţie specială cu mama sa, dar recunoaște că nu a fost niciodată “mamenkii sînocek”. Are o soră în Slovenia, care cel mai des îi ştie păsul. În relațiile cu femei îi place să fie sincer. “De altfel îmi plac femeile fără fiţe, şi detest prostia. Dar cu presa prefer să nu discut viața mea personală ca să rămînă personală”, schițează un zîmbet actorul. Totuşi, Doru se străduie să creeze un echilibru între profesia iubită şi viaţa privată. “Eu cred în faptul că orice bărbat puternic are în faţă o femeie. Fără femeie nu există bărbaţi. Fac multe dacă mă inspiră o femeie. Nu cred că mai cuceresc femeile cu flori, imi place să fac alte lucruri cu care să surprind femeia care mă inspiră”.

Distribuie articolul: