Fiecare om tinde să fie împăcat cu el însuși, asta pentru că bunăstarea lucrurilor pornește de la noi din interior și astfel începem să cunoaștem calea spre împlinire și fericire. Psihologul Dorina Vasilache a petrecut o oră de discuții cu studenții de la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în urma căreia aceștia au primit o doză bună de energie pozitivă. Studenții erau dornici de a cunoaște mai multe și astfel au inundat-o cu întrebări.

De ce psihologie și nu un alt obiect de studiu?

Nu cred că pot da un răspuns concret la acestă întrebare, de mică îmi plăcea să ajut oamenii, de mică încercam să discut și să ascult problemele oamenilor. În familie tata a dorit să devin avocat, iar mama – medic. Eu eu am decis să fiu psiholog. În anul întâi de studii chiar regretam alegerea făcută, era foarte dificil, erau nopți nedormite. Eram convinsă că profesia de psiholog nu este atât de solicitată la noi în țară, însă acum spun cert: „Dacă ești un psiholog bun, le reușești pe toate!”

Ce însemna un psiholog organizațional?

Un psiholog organizațional este cel care, în primul rând, face consiliere cu persoanele care fac parte dintr-o organizație. Acesta lucrează asupra climatului persoanelor angajate, face selecția personalului, recrutarea, promovarea imaginii. Este o activitate mai largă, care include nu doar psihologie, pentru că în Republica Moldova e dificil să activezi în calitate de un simplu psiholog. Încă o piedică ar fi că puțini oameni apelează la un specialist în domeniu.

psiholoaga 1

Care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite, despre care oamenii doresc să discute?

Infidelitatea, problemele în cuplu, relația părinte copil, dar cele mai dese totuși rămân a fi relațiile dintre părinți și copii în perioada adolescentină.

Cum faceți față încărcăturii emoționale ce o luați de la fiecare persoană ce vine la Dvs?

psiholoaga 3În urma primelor ședințe eram epuizată total, însă această experiență de control al emoțiilor vine cu timpul. Activitatea care mă duce departe de clientul cu problema este coloratul, îmi place să colorez și facând asta mă detașez de orice. Nu există un secret general cum să faci față încărcăturii emoționale, fiecare specialist își crează un tipaj de reacții proprii. Trebuie să te cunoști foarte bine, să te iubești și să te accepți. Uneori e bine chiar să vorbești cu tine și să îți asculți vocea ta din interior.

Care este asemănarea dintre un jurnalist și un psiholog?

Vorbim despre aceeași doză de empatie, un grad foarte înalt al emoției – deci, trebuie să trăiești situația, altfel nu vei putea transmite publicului ceea ce ai trăit tu. Cred că atât psihologul, cât și jurnalistul nu trebuie să ia cu el bagajul de emoție în afara serviciului, cred că asta l-ar distruge. Un alt aspect ar fi comunicarea zilnică, vocabularul nu ți-l dă nici o școală, tu singur ți-l formezi  prin citit, comunicare cu alți oameni, etc.

Este dificil să dai sfaturi altora?

Mă strădui să nu dau sfaturi, de obicei psihologul face recomandări. Pentru mine e dificil, deoarece oamenii vor anumite modele de urmat și asta e mai greu să oferi. Noi nu putem aplica aceleași tehnici și strategii la orice om, fiecare e diferit.

Împotriva căror stereotipuri din societate luptați?

Stereotipul care chiar mă deranjează la oameni  este „ce va zice lumea”. Oamenii se tem să facă ceva pentru că le pare că sunt mereu opriți de cineva și, de fapt, acel cineva sunt alți oameni. Persoanele se tem sa iasă din zona de confort, aceștia mai bine renunță la unele dorințe decât să lupte contra cuiva sau ceva.

psiholoaga 4

Ce părere aveți despre seminarele motivaționale care se organizează?

Ele sunt evenimente comerciale și poate unora nu le va plăcea că spun asta, dar așa cred că e. Femeile care merg la astfel de seminare, și zic eu că sunt foarte multe, 80% dintre ele au nevoie de un psiholog și în urma la astfel de evenimente ele nu se tratează, ci din contra, își agravează situația.

Mai mulți apelează la un psiholog din propria inițiativă sau sunt obligați de o persoană apropiată?

Daca vii din obligație atunci nu primești o terapie sau, pot chiar spune, nu primești nimic. Ar trebui singuri să ne dăm seama că avem nevoie de o persoana căruia să îi spunem despre problema existentă.

Care este cartea care va lăsat cele mai profunde învățături?

„Controlul minții” de Haha Lung este cartea care m-a marcat foarte mult, am recitit-o de câteva ori chiar.

Credeți că fiecare om are nevoie de un psiholog?

E dificil să răspund la această întrebare, pentru că fiecare persoană trebuie să știe de ce are nevoie. Eu am un psiholog, voi aveți?

Foto: Arhivă personală

Tina Plămădeală, stagiară

Distribuie articolul: