Pentru Dorina Cotună, viața a căpătat o altă „aromă” odată cu emigrarea în statul canadian. Aflată la Montreal – o adevărată metropolă a multiculturalismului, s-a lăsat cucerită de un brazilian care avea să-i devină soț și să o îndrăgostească la propriu de cultura poporului său. A pășit pentru prima oară în Brazilia acum 6 ani. În 2014, a vizitat această țară în contextul Cupei Mondiale de Fotbal, iar anul trecut a savurat la Rio cel mai mare dintre Carnavalurile lumii. Dorina ne-a mărtusit, într-un interviu, cât de exploziv și plin de culoare este modul de viață al acestui popor și cât de grozav s-a simțit în inima Carnavalului. 

5 motive pentru care să vizitezi orașul Rio de Janeiro, de la basarabeanca Dorina Cotună

Dorina, faci parte din generația de tineri care a plecat peste ocean în căutarea unui trai mai bun ori poate că a posibilităților. Cum te-ai lăsat răpită de această destinație?

Am emigrat în Canada în 2008. Aveam verișori care trăiau aici de ceva timp. Ei au fost cei care m-au stimulat să aleg anume Canada. Tot ei au fost acei care m-au dădăcit la început (fapt pentru care o să le rămân recunoscătoare o viață întreagă).

Emigrarea nu este sinonim doar pentru „la bella vita”. Este de asemenea sinonimul sacrificiului, singurătății, supraviețuirii, muncii grele, curajului, speranței, încrederii in sine. Odată ce decizi să trăiești într-o altă țară, înseamnă că lași comoditatea în care te-ai „instalat” și îți infrunți fricile, în căutarea orizonturilor noi pentru un viitor mai bun.

12325413_1152637731415598_467463142_n

Își mai amintești de cum ai cunoscut Brazilia pentru prima oară? Prin ce te fascinează această țară ori de câte ori o vizitezi?

Am cunoscut Brazilia fiind în Canada. Sună bizar, însă e un fenomen normal într-un oraș ca Montreal. Explic: Montrealul este una dintre cele mai multiculturale metropole de pe globul pământesc. Aici coabiteaza comunități din toate patru colțuri ale lumii. L-am întâlnit pe Lucas (soțul meu, care este de origine braziliană) în Montreal, unde locuim și în prezent.

Majoritatea timpului liber îl impart între comunitatea moldovenească și cea braziliană. Ca să vă creați o idee despre măsura în care sunt sunt inundată de cultura braziliană zi de zi, aflați că blocul în care locuim poartă nickname-ul „Copacabana Palace” (după numele faimosulul hotel Copacabana Beach, din Rio de Janeiro). Un bloc de 80 apartamente în inima Montreal-ului, plin de brazilieni. Pe coridoare se vorbește numai în portugheză. Deci, când am ajuns pentru prima dată pe meleagul brazilian, eram deja bine informată. 🙂

Am vizitat orașul Rio de Janeiro pentru prima dată în 2010. De atunci, în fiecare an de Crăciun sau de Carnaval (februarie) mergem în Brazilia. A fost dragoste la prima vedere. Rio de Janeiro, orașul pe care l-am vizitat de mai multe ori, este excepțional de frumos. Pe bună dreptate un paradis pe pământ.

Cu toții cunoaștem trei clișeuri care descriu Brazilia: fotbalul, samba şi Carnavalul de la Rio. Dar Brazilia nu poate fi descrisă doar în trei cuvinte. Am rămas impresionată de câte alte frumuseți se cuibăresc în această țară: începând cu pădurea amazoniană, trecând prin dunele de nisip din regiunea nord-estică a țării și coborând spre sud la cascada Iguazu…

12714129_1152637668082271_1993002232_n

Cum se vede Carnavalul prin ochii unui vizitator străin? Își merită titlul de „Regele Carnavalurilor”?

Tot ce știam despre această sărbătoare era Defileul de Mulatas (o proiecție a hipersexualității femeii braziliene în lume). Dar Carnavalul nu reprezintă doar aceasta.

Datorită iubitului meu am descoperit adevărata față a Carnavalului. Această sărbătoare națională încorporează o manifestare autentică a culturii poporului brazilian, buna dispoziție este gravată pe fețele tuturor, în fiecare zâmbet, în fiecare suflet ce vibrează în același ritm cu bateria (acompaniamentul muzical al defileului școlilor de samba). O veritabilă explozie de creativitate și fantezie de culori. Fiecare școală în parte alege un subiect (soccer, cinema, personaje mitice etc). Un an întreg școala de samba se va pregăti pentru acest eveniment grandios. Designeri, artiști, pictori, ingineri, tecnicieni, etc. vor munci zi de zi pentru a găsi cea mai potrivită modalitate de a expune subiectul/tema aleasă prin costume, muzică, alegorie. Defileul de la Sambodromul din Rio (spațiu special amenajat pentru paradă) se etalează pe parcursul a 5 zile. Anul acesta, Carnavalul a avut loc de pe 5 până pe 10 februarie. Fiecare școală de samba își alege muza (aceste femei frumoase braziliene cu corpul lor de invidiat :). În final, juriul trebuie să aleagă școala de samba care a reușit să acumuleze cele mai multe puncte pentru defileul carnavalesc. Ceea ce mi-a plăcut mie cel mai mult este că acest carnaval nu constă doar din defileul de la Sambadrome.

Este un party în aer liber, într-o atmosferă și energie de nedescris. Adevăratul Carnaval începe după defileul oficial de la Sambadrome. Oamenii ies pe stradă și sărbătoresc împreună cu blocurile de carnaval. Fiecare comunitate, cartier, grupruri de colegi de muncă organizează un defileu al lor, bazat pe o temă anume: super Mario, soccer, pop-music etc. Toți se deghizează în costume și reprezintă tema aleasă. Și muzică, și dans, și voie bune. E ceva fenomenal.

12736129_1152637581415613_1832941364_n

Se resimt problemele stringente ale brazilienilor în inima acestui eveniment de 5 zile și 5 nopți?

Carnavalul nu este numai o stare de spirit. El face parte din Calendarul Oficial al activităților Braziliene, ceea ce înseamnă că pe parcursul a 2 săptămâni, în mass-media tema principală este CARNAVALUL. Politicienii uită să fie corupți și drugdealerii nu mai fac afaceri în perioada de carnaval. Poporul se relaxează, profită din plin.

Ai reușit să guști și din licoarea aromată a brazilienilor? Cum e cafeaua pur braziliană și nu va fi niciodată cea din comerț, care ajunge până și în Moldova?

Să fiu sinceră, nu sunt o amatoare de cafea și această bautură nu face parte din rutina mea matinală. Familia iubitului meu însă, ca și toate alte familii braziliene, iubește să-și înceapă ziua cu o cafezinho, dar și să o încheie. Într-un cuvint, cafeaua e la ordinea zilei. Brazilia ocupa locul 1 în rândul țărilor producătoare de cafea. Ceea ce face ca produsul să fie de o calitate premium este procesul de uscare utilizat de majoritatea fermelor și anume uscarea naturală a fructelor, ce conferă un gust „rotund” și o aromă fructată boabelor de cafea. Ei consumă cafeaua„Bahia” – o marcă de cafea de produsa în statul Bahia. Mie îmi place mirosul pătrunzător al acestei cafele.

12746441_1152637741415597_49696941_n

Ai un credo care te-a ajutat să treci peste provocări și greutăți chiar aflându-te departe de casă?

Cred că fiecare om are în viața sa câteva motto-uri, persoane, lucruri care îl inspiră și îl ajută să meargă mai departe. Dar deoarece vorbim despre Brazilia aș vrea să menționez câteva motto-uri de-ale brazilienilor.

Sunt un popor cu multă mâdrie și demnitate. Își iubesc țara, orașul, comunitatea. De aceea și multe dintre motto-urile lor sunt orientate în acest sens. Spre exemplu, în multe dintre spoturile lor publicitare apare un credo: „Brasil, pais do futuro” (Brazilia, țara viitorului), „Eu sou brasileiro e não desisto nunca” (sunt brazilian și nu voi renunța niciodată) etc. Aceste sloganuri repetate la fiecare colț de stradă întăresc spiritul de apartenență al poporului. Tare aș vrea ca și noi, moldovenii, să ne inspirăm și să creăm asemenea sloganuri. E ceva ce ar putea fi și pentru noi, poporul moldovenesc, un exercițiu de identitate pentru a ajunge la o etapă în care să ne simțim un element constitutiv al unui ansamblu.

12696054_1152637598082278_1832293155_n

Pentru ce perioadă ți-ai programat urătarea călătorie în Brazilia ?

În ultimii ani, Brazilia e centrul mai multor evenimente internaționale. Și nouă ne place să facem parte din istorie :). Spre exemplu, în 2014, am mers în Brazilia la Cupa Mondială de Fotbal. Am și reușit să cumpărăm bilete la câteva meciuri (ce ce era foarte complicat, toate biletele s-au epuizat foarte rapid). Era prima dată când am participat la un asemenea eveniment. Am reușit să cunosc euforia unui gol bine marcat. Brazilia s-a calificat în finală. Toți erau fericiți până în momentul în care germanii au început să bombardeze cu goluri. O națiune întreagă a plâns atunci când Brazilia a pierdut cu 7 la 1 de la Germania. În casa noastră a fost doliu timp de o lună 🙂

Următorul nostru rendez-vous în Brazilia va fi în luna august. Orașul va găzdui Jocurile Olimpice de vară. Rio de Janeiro s-a făcut și mai frumos cu această ocazie. De abia aștept să-l revăd!

Îți mulțumim pentru acest interviu, Dorina!

Foto: Arhiva Personală