Un copil manierat va avea grijă să iasă în evidenţă printr-un comportament adecvat, printr-un vocabular plăcut, prin respectarea celor din jur. Indiferent că sunt acasă, la şcoală sau în ogradă, copii trebuie să folosească regulile de bune maniere. Ionela obişnuieşte să salute profesoara şi toţi colegii, atunci când intră în sala de clasă, iar Evelina salută doar profesoara şi colega de bancă. În timpul orelor, Ionela, dacă îi este sustrasă atenţia de un coleg, îl roagă să aştepte până la recreaţie, în schimb, Evelina este curioasă să afle ce-i va spune colegul sau chiar vorbeşte neîntrebată.

La recreaţie, Evelina îşi permite să se urce pe bancă sau să deseneze, să alerge pe coridoarele liceului, să mănânce pe stradă, în timp ce se duce acasă. Ionela o roagă pe o colegă să o ajute la un exerciţiu, îi mulţumeşte altei colege care intervine cu părerea şi cunoaşte că nu este manierat să mănânce pe stradă. De fiecare dată când strănută sau tuşeşte, Evelina nu are o batistă la îndemână şi rareori pune mâna la gură, iar Ionela are grijă să-şi schimbe, de câte ori este nevoie, batista pentru nas sau să aibă şerveţele în geantă.

Cel puţin odată pe săptămână, Evelina întârzie la prima oră, iar Ionela este la şcoală cu 10 minute înainte de începerea orelor.

În acest context, ţin să menţionez că un copil manierat trebuie să folosească cât mai des formulele de politeţe “te/vă rog frumos” şi “îţi/vă mulţumesc”, dar şi formulele de rămas bun: “o zi frumoasă!”, “o seară plăcută!”, “un început de săptămână minunat!”, “un wekeend surprinzător!”.

Distribuie articolul: