Cetățenii R. Moldova care s-au tratat de noul coronavirus și vor merge să doneze plasmă convalescentă ar putea primi o remunerare bănească. Cel puțin asta a propus premierul Ion Chicu, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, informează AGORA.md.

Chicu susține că măsura ar fi binevenită pentru motivarea populației să doneze sânge și plasmă convalescentă COVID-19, care, potrivit specialiștilor, este eficientă în tratarea pacienților infectați.

Prim-ministrul a solicitat să fie pregătit amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3.000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID, care să fie aprobat în următoarea ședință a Guvernului.

Precizăm că de la 13 aprilie și până pe 20 noiembrie 1.357 de persoane care au trecut de COVID-19 au donat plasmă pentru tratamentul pacienților cu forme grave ale infecției virale. Astfel, au fost asigurate 4.631 de doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către bărbați care au fost tratați de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare.

Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele de telefoane: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: