„Vă vorbeam încă un an în urmă despre rujeolă, nu m-ați crezut. Societatea cere cadavre. Rujeola e floricele, va fi mai rău. Rujeola vă va părea pomușoare dulci pe tort. Iar tortul e difteria, cu care nu e ușor. În cazul rujeolei, v-ați vaccinat de 2 ori și sunteți protejat în proporție de 88 la sută. Cu difteria lucrurile stau altfel. Trebuie să puneți 3 vaccinuri cel puțin, apoi încă unul peste un an, apoi la fiecare 10 ani. Cu difteria nu poți forma imunitate atât de ușor, în plus există problema vaccinurilor belgiene. În cazul difteriei nu moare 1 la o mie, ci fiecare al zecelea.” Astfel, Komarovskiy recomandă vaccinarea inclusiv a adulților împotriva difteriei.

Vaccinul împotriva rujeolei se administrează la vârsta de 1 an și 6 anișori.

„În caz de epidemie, vaccinul se permite și la 9 luni de viață. Dacă nu sunteți sigur că ați fost vaccinat vreodată împotriva rujeolei, chiar dacă ați fost vaccinat de 2 ori, nu se va întâmpla nimic dacă vă veți pune vaccinul încă o dată pentru siguranță”, explică pediatrul.

Ca să nu izbucnească o epidemie, trebuie vaccinate 90-98 procente din populație. Rujeola se tratează doar în spitalele de boli infecțioase și se consideră infecție zburătoare. Dacă bolnavul se află la 100-200 metri de dvs, oricum vă puteți îmbolnăvi. Copilul care a venit cu rujeolă, a infectat toată școală. Dacă bolnavul se află la etajul întâi, atunci se infectează chiar și cei ce sunt la etajul 9. Urmările rujeolei sunt grave – laringita, pneumonia (din 100 de copii cu rujeolă, 6 fac penumonie), traheobronșita, keratita (inflamarea corneei ), encefalita, meningoencefalita (1 la 1000 de cazuri, cu risc de 15% pentru deces), panencefalita sclerozantă subacută (1 la 100.000 de cazuri) afecțiune deosebit de gravă, cu evoluție progresivă spre degenerare fatală a creierului.