A scris timp de o vară un roman care avea să-i marcheze activitatea de studentă. De cum l-a văzut gata a și decis că va fi teza ei de licență, una neobișnuită și plină de eroi care au trecut prin viața ei. “Simfonia unui criminal” este acum cartea de vizită a Doinei Lungu, iar tânăra scriitoare își propune să mai scrie, că doar prin muncă dobândești succesul și atingi perfecțiunea. Când ți-a venit ideea să scrii un roman?
Ideea romanului a venit treptat. În adolescență „flirtam”cu poezia și citeam mult. Mi-am dorit întotdeauna să-mi aștern gândurile pe foaie, desigur prin prisma personajelor mele și uite că m-am hotărât într-o zi de vară. Inițial a fost un alt subiect, însă am renunțat la el din motivul că mi-am dorit să surprind două epoci diferite, iar asta necesită experiență. Ideea criminalului pasionat de muzică mi-a venit în vis, a fost chiar un coșmar. Mi-am notat ideea și am dezvoltat-o așa cum mi-a dictat imaginația.

De cât timp lucrezi la roman?
La roman am lucrat timp de o vară. A fost o perioadă destul de dificilă pentru mine, pentru că starea din nuvelă o simțeam la propriu și trăiam într-o continuă melancolie. Mă trezeam diminețile și scriam cât era liniște în casă. Totuși, scrierea este o experiență frumoasă și o bună metodă de a evada din rutină și prezent.

Care sunt scriitorii tăi preferați?
Sunt mare amatoare de detective și thrillere psihologice. Cel care m-a ambiționat a fost Stephen King. “Misterul regelui sau despre scris”, a fost cartea de căpătâi, care m-a ajutat să însușesc măiestria scrisului (cel puțin am încercat să țin cont de sfaturile sale). Acum l-am descoperit pe Carlos Ruiz Zafon, care a devenit între timp un fel de mentor spiritual.

 

Cum au reacționat profesorii la ideea că vei susține teza de licență în baza propriului roman?
Inițial am discutat cu coordonatorul meu, domnul Mihai Lescu, care a susținut această inițiativă și a fost primul care a făcut o redactare a manuscrisului. Toți profesorii m-au susținut, în special cei de la catedra noastră. Sincer, nici nu mă așteptam că am să ajung atât de departe cu scrierea mea.

Ai susținut teza de licență?
Sunt deja absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Am luat 10 și sunt foarte mândră de acest lucru.

 

Ai studiat la jurnalism, unde te vezi profesional în următorii 5 ani?
Am multe vise și scopuri, ca orice om. Discovery Channel ar fi o bună țintă Însă mi-ar plăcea să trăiesc undeva într-un ținut îndepărtat, scriind 🙂

Personajele din carte reprezintă prototipul persoanelor pe care le cunoști în viața reală?
Personajele din “Simfonia unui criminal” mă reprezintă, în primul rând pe mine, apoi pe cei care i-am cunoscut. E o sinteză a experienței pe care am căpătat-o, interacționând cu alți semeni de-ai mei: prieteni, oameni cu care am avut un conflict, cunoștințe sau pur și simplu un necunoscut pe care l-am văzut pe stradă. Mulți se pot regăsi acolo.

 

Ce ai la moment pe noptieră?
Acum citesc “Palatul de la Miazănoapte” de Carlos Ruiz Zafon.

Vrei să continui să scrii cărți și mai departe?
Nu pot să pretind că “Simfonia unui criminal” este o capodoperă, pentru asta este nevoie de o muncă continuă și asta fac în prezent. M-am apucat de o nouă nuvelă. Doar, omul cât trăiește, învață, nu? (așa îmi spune bunica).

Foto: Arhiva Personală