Anul acesta evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, eveniment sărbătorit în peste 50 de state, vor fi organizate în Republica Moldova în perioada 18-28 septembrie. Cu acest prilej, atât instituţiile din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cât şi cele din subordinea autorităţilor publice locale s-au înscris pentru participarea la această manifestare, elaborând un program divers.

Evenimentele ZEP vor avea loc în cadrul siturilor naturale urbane, grădinilor publice istorice, rezervațiilor naționale, curților verzi ale caselor, parcurilor naționale, rezervațiilor biosferice, ariilor protejate și altor peisaje valoroase. Activităţile vor readuce în discuţie și problemele protejării, punerii în valoare a monumentelor istorice, siturilor arheologice, colecţiilor de artă, meşteşugurilor tradiţionale, peisajelor naturale etc.

karen si monica

Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, în contextul aniversării a 80 de ani ai compozitorului Eugen Doga, vor fi organizate 3 concerte la monumentele de cultură din țară, care au fost și mai sunt revitalizate cu finanțare externă: Cetatea Soroca, or. Soroca; Conacul Manuc Bei, or. Hâncești; Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, or. Căușeni. În cadrul conferinței de presă, organizată cu acest prilej, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a remarcat că aceste localități vin să-și împreuneze frumusețea cu miracolul muzicii lui Eugen Doga. „Dincolo de faptul că genericul acestei sărbători în acest an ține de natură și cadrul natural, ne dorim ca muzica maestrului să se regăsească nu doar în sălile de concert din capitală, dar să vină aproape de natură și de locații consacrate din patrimoniul nostru național”, a afirmat ministrul.

În scopul promovării, conservării şi valorificării patrimoniului cultural și natural din Republica Moldova, instituţiile de profil, secţiile raionale de cultură, muzeele, vor organiza expoziţii cu planșe color, expoziții fotografice, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci  etc.

zep program

Astfel, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2017 vor fi organizate multiple acţiuni şi activităţi educaţionale menite a transmite publicului larg cunoştinţe noi şi a crea legături de apartenenţă la propria comunitate, identitate culturală.

Programul acțiunilor culturale organizate cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2017

Programul acțiunilor culturale organizate în teritoriu cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2017

În fiecare an, la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene se celebrează Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP). Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au loc în circa 50 de ţări-parte ale convenţiilor europene referitoare la patrimoniul cultural. Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate începând cu anul 1999 ca inițiativă comună a Uniunii Europene și a Consiliului Europei. În fiecare an, comunitățile devin parte a „familiei culturale” care sărbătorește patrimoniul european comun.

Genericul ediției curente este „Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților”. Această tematică pune în evidenţă locurile și peisajele pitorești şi încurajează participarea societăţii la protejarea şi salvgardarea patrimoniului cultural și natural.