Distinsul actor Vladimir Cobasnean atinge astăzi frumoasa vârstă a împlinirilor - 80 de ani. Cu această ocazie la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va avea loc o serată festivă, la care sunt invitate personalități cu renume din lumea teatrală, colegi de breaslă și prieteni ai actorului, pentru a celebra frumosul eveniment.

foto: eminescu.md

foto: eminescu.md

Vladimir Cobasnean și-a început activitatea artistică în anul 1954 la teatrul de Păpuși „Licurici”, după care se înscrie în trupa de balet al teatrului muzical- dramatic „A.S.Pușkin”. Din 1990 este actor la teatrul epic de etnografie și folclor „Ion Creangă”, iar mai târziu devine director al Casei Actorului.

Timp de șase decenii de activitate teatrală joacă peste 100 de roluri pe scena teatrului, cât și în cinema, cele mai relevante fiind: Învățătorul din „Comoara Braziliei”, Radeev din ”Petricele în palmă”, Pliușkin din ”Suflete moarte”, Leonil din „Iașii în carnaval”, Profesorul din ”Noaptea privighetorilor”, Prietenul din „Între două focuri” și multe altele, care au bucurat publicul spectator.

Mai bine de două decenii actorul Vladimir Cobasnean a dansat cu patimă și foc dansurile populare la Teatrul Epic de Etnografie și folclor „Ion Creangă”. A fost ctitore a mai multor promoții de studenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, discipolii săi fiind astăzi actori și regizori cu renume: Sandu Grecu, Nicolae Jelescu, Viorel Cornescu, Natalia Caraman, Ion Mocanu (Iași), Ion Sapdaru, Ion Grosu, Sergiu Finiti și alții.

A crescut și a educat mai multe generații de elevi, activând ca profesor de artă teatrală la Liceul ”Elena Alistar” din capitală, la Școala de Arte „Poleacov”, mulți dintre ei devenind Laureați ai Festivalurilor Naționale și Internaționale.

Astăzi actorul Vladimir Cobasnean activează în trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu”, făcând parte din generația actorilor mai mari ai teatrului.

Pentru merite deosebite în munca de profesor de artă teatrală, în anul 2014 Gala Premiilor UNITEM l-a decernat cu Premiul pentru pedagogie artistică.

Distribuie articolul: