Liliana Busuioc are o experiență în managementul afacerilor de peste 10 ani, lucru care acum îi aduce siguranță în luarea deciziilor și dexteritate în managementul crizelor. Directorul executiv al Alianței Întreprinderilor mici Străine din Republica Moldova ne-a spus ce facem în crize și cum să ne organizăm mai bine timpul în cadrul unui interviu 20+.

Liliana Busuioc, director Executiv Alianța Întreprinderilor Mici Străine din Moldova:
„Reprezentăm drepturile întreprinderilor mici străine. Îi ajutăm să activeze cu Integritate, pe principii de Transparență și Corectitudine, le oferim Asistență în relația lor cu statul și servim ca resursă de prim apel pentru ei. Avem deja 40 de companii membre ale FSEA care vin din diferite industrii: IT, prelucrătoare, Horeca, etc.”
Cum e cu Prioritățile?
„Prioritizarea înseamnă nu să fac lucrurile la timp, dar înainte de a fi „la timp”, adică ieri – astfel ca niciodată să nu ajung la urgențe.”
De ce Agenda?
„Agenda îți permite să te organizezi foarte bine, fiind și femeie, având și alte responsabilități, agenda îmi asigură disciplina și eficiența.”
Scopuri pentru 2018
„Dacă până acum tot timpul a fost de a dezvolta comunitatea din jurul FSEA, să-i angajăm în misiunea noastră, să dezvoltăm activități, în dependență de priorități, acum totul ne permite să apărăm drepturile întreprinderilor mici. Deci în 2018 vom miza pe extindere.”
Cât de important e lucrul în echipă?
„Atmosfera în echipă contează foarte mult. E important ca toți să simtă un Confort în echipă, să dezvolte relații bazate pe Încredere și să fie Motivați de același scop.”
 Primii pași într-o criză în afaceri?
„Keep calm – păstrează-ți calmul în orice criză e valabil. Analiză la rece e cea mai indicată, în situații de criză e mai bine să nu faci nimic decât să faci ceva spontan și emotiv. Deci – Nu acționăm spontan și emotiv.”
 3 lucruri care te ajută să crești profesional?
„Disciplina – asta te ajută să te concetrezi pe tot ce faci, și la muncă și acasă, în familie. Munca dedicată mă ajută mult, dar și Perseverența cu care îmi duc gândurile și planurile la bun sfârșit.”
 
Ce ai face cu un milion de dolari?
„Aș dezvolta în turism, aș renova toate conacurile din nordul Moldovei și aș face un parteneriat public privat pentru a asigura o infrastructură optimă pentru un sejur complet de 2-3 zile în nordul țării, atât pentru străini, cât și pentru cei de acasă. Nordul Moldovei e mica Elveție – cu relief minunat și locuri fantastice.”
 Cea mai mare frică în afaceri?
„Îmi place să fiu eficientă, mă bucură rezultatele concrete, dacă ele nu sunt eu sunt tristă și înțeleg că trebuie să fac ceva.”
Rețeta de succes?!
„E foarte individuală, reișind din scopuri, personalitate și sistemuld e valori. Fiecare femeie se poate considera de succes atunci când ceea ce face o face pe ea fericită!”