A crezut cu tot sufletul că poate crea un cor cu studenții de la ASEM și a pus bazele, în 2009, ale unui cor care avea să spargă multe stereotipuri. Astăzi, Elena Marian este dirijoarea celebrului cor „Cantabile”, în care evoluează, precum știți, studente de la facultățile de Finanțe, Marketing, Contabilitate sau Relații Internaționale, din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova. Fondatoarea corului a mărturisit, în exclusivitate pentru Revista noastră, cât de greu a fost drumul parcurs până acum, dar și cât de frumos sună acum numele „Cantabile” la cele mai prestigiase concursuri de muzică corală din Europa.

Cum s-a născut corul „Cantabile”? Este un vis de realizat?

„Cantabile”- acest nume îl poartă cu dragoste și mândrie corul de fete al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), fiind unul din cele mai tinere, dar în același timp, unul din cele mai în vogă coruri din Basarabia. Era oarecum jenant ca cea mai prestigioasă instituție de învățământ din țară să se lipsească de cor. De aceea, la îndemnul unei bune prietene, Natalia Ștefăniță, profesoară la ASEM, am fondat corul la 1 noiembrie 2009. La început, a apărut numele, după aia – treptele dificile de fondare a corului. Este de remarcat faptul că nimeni nu credea în existența acestui colectiv într-o instituție cu oameni pragmatici, inclusiv domnul Rector, Grigore Belostecinic. Dar… minunea s-a întâmplat!

De ce anume „Cantabile”? Care este misiunea acestui colectiv?

Denumirea „Cantabile” ni s-a părut foarte melodioasă și feminină, sau cel puțin așa credea fiul meu, Radu Marian. Când a sugerat numele, eu am fost de acord cu el și am decis să folosim acest nume, deoarece este un termen muzical și mai ales că în latină înseamnă „care se cântă”, „melodios”. Misiunea corului este de a promova arta corală în societate, care este un instrument important în educarea maselor și promovarea respectului reciproc, lucruri de care Moldova are nevoie.

Câți participanți aveți în cor? Cum au fost selectați?

Există circa 40 de fete care activează în cadrul corului „Cantabile”, deși la concerte, de obicei, participă 25-30 de interprete, în funcție de cine frecventează regulat corul în acea perioadă. Deși talentul este un factor important, trebuie să menționăm că determinarea și dorința de lucru pot să conteze cel mai mult în decizia noastră de a selecta membrii corului.

Pe lângă faptul că este un cor, „Cantabile” este și o echipă unită!

O mare contribuție la dezvoltarea corului le revine interpretelor corului, care dau dovadă de perseverență, tenacitate și sunt majoritatea studente la facultățile de Finanțe, Marketing, Contabilitate sau Relații Internaționale. Sunt selectate în urma unui casting care are loc la începutul fiecărui an de studii în toată universitatea.

„Cantabile” este poate unica formație cu interpreți care activează în afara orelor de studii și majoritatea din ele nu au pregătire muzicală. Aceste fete sunt un exemplu de dăruire: după o zi grea de studii sau muncă și în pofida problemelor de zi cu zi, vin la repetiții ca și cum ar fi prima oră – pline de energie și gata să-și cizeleze în continuare talentul. Deși suntem un cor de amatori, avem o abordare profesionistă. Eu permanent le spun: „Indiferent dacă ești contabil, economist, specialist în creditare, pe scenă ești artist, nimic altceva!”.

Pe lângă un adevărat fenomen coral în Moldova, corul mai este și o adevărată familie. Datorită nenumăratelor ore petrecute împreună la repetiții, concerte, turnee internaționale, membrii corului au reușit să lege prietenii de-o viață. De altfel, anume în cor, se dezvoltă și spiritul de echipă, de respect față de ceilalți de atenție perfectă la detalii, spiritul de toleranță – elemente esențiale pentru oricare profesie în viață, inclusiv în domeniul economic. Așa cum am mai zis, corul „Cantabile” este o adevărată pasiune – un fel de ecosistem care generează artă, prietenii, lacrimi de bucurie, tristețe și momente memorabile.

De aceea, corul „Cantabile” își va continua activitatea mulți, mulți ani  de dragul promovării artei corale, artă care, credem noi, poate fi catalizatorul unificării și educării unei țări divizate și tensionate ca Republica Moldova, iar experiența țărilor baltice este un exemplu perfect, sau așa cum a zis și regretatul compozitor moldovean Victor Creangă, care a s-a stins din viață în ianuarie 2014 și care spunea: „Cântul coral este ce mai democrat, cel mai desăvârșit și cel mai eficient instrument în educația estetică a unei națiuni”.

Cum ați serbat de Valentine’s Day?

Valentine’s Day l-am sărbătorit în Pădurea de Argint a Belorusiei. A fost foarte original și aș putea spune romantic!

În ce țări ați călătorit cu acest colectiv minunat?

Pe parcursul a 5 ani, corul a reușit să încânte publicul la nenumărate evenimente corale naționale și internaționale în România, Ucraina, Ungaria, Polonia, Italia și Belarus, având în palmares și câteva distincții de aur și argint la aceste evenimente. Pe lângă clasicele scene de concert, „Cantabile” a concertat în locații inedite ca shopping mall-uri, Parlamentul Republicii Moldova și nu în ultimul rând Banca Națională a României, unde Guvernatorul băncii, domnul Mugur Isărescu, s-a declarat a fi un fan devotat de-al nostru.

Inevitabil, a venit și primul album al corului – „Cantate Domine”, dar și colaborări cu artiști și formații consacrate: Cătălin Josan, Chișinău Youth Orchestra, Cristi Aldea Teodorovici, Aliona Moon și Pașa Parfenii. Linia strategică a formației este de a studia cu succes creațiile de format mic, piesele muzicale, ajungând la interpretarea creațiilor de limbaj armonic-contemporan – unul dintre cele mai complexe curente muzicale.

Chiar dacă aparține ASEM-ului, corul nu are o linie stabilă de buget din partea instituției, deși Academia ne susține de multe ori, prin cusutul rochiilor, modernizarea sălii de repetiții sau finanțarea parțială a costurile de transport. Totuși, de multe ori, în cazul participării la competiții internaționale, nu reușim să atragem finanțarea necesară de la Academie și mediul privat și în rezultat ajungem să nu onorăm invitațiile pe care le avem. Din aceste motive, lipsa, pe alocuri, a banilor, este un impediment în dezvoltarea pe lungă durată a corului.

Ce v-a oferit participarea la showul „Moldova are Talent”? Au apărut noi oportunități?

Corul „Cantabile” reprezintă o simbioză perfectă între frumusețe, pasiune și talent. Fiecare piesă interpretată, fiecare moment al corului capturat de camerele foto, arată acea irezistibilitate de care se bucură starurile de cinema, un fel de cor-vedetă, un statut mai rar întâlnit în rândul acestui gen de artă destul de conservator de altfel, iar show-ul „Moldoava Are Talent” a apărut ca o mare ocazie de a promova acest gen de artă. Acest show ne-a marcat și ne-a făcut să ne simțim încrezători în grupul nostru, dar și în personalitățile noastre. Ne-a făcut să ne simțim staruri și am înțeles că excelența poate fi o calitate a fiecăruia dintre noi.

Reacția extraordinară a publicului și a juriului la prestația noastră ne oferă multe speranțe pentru o activitate cît mai lungă. Nu putem să nu menționăm aici talentul extraordinar al unuia dintre cei mai promițători compozitori din Moldova – Vitalie Moseiciuc, de doar 28 de ani, căruia îi aparțin aranjamentele colajelor muzicale.

Indiferent de rezultatul nostru în acest proiect, misiunea noastră primordială rămâne promovarea acestor două genuri de artă extraordinare: muzica corală și muzica simfonică. Vom promova un stil de viață bazat pe armonie sufletească și muzicală și o să încercăm să demonstrăm că muzica poate dăinui în noi indiferent de cariera pe care o alegem în viitor.

Suntem curioși să știm cât de dificil e să faceți rost de ținute identice pentru toți coriștii. Cât timp vă ia, de obicei, pregătirea unui set de rochii?

Să știți că selectarea ținutelor corului „Cantabile” este în totalitate discutată cu membrele corului. Selectarea modelului, culorii rochiilor cât și stofei, sunt minuțios studiate. Primul model de rochii, cele albe, lungi, în stil grecesc, au fost selectate împreună cu un specialist în domeniu, astfel încât designul să corespundă tendințelor, gusturilor dar și să înnobileze înfățișarea fetelor! Și cred că au ieșit splendide și fermecătoare, de altfel arată ca niște zeițe!

Ne-am bucurat și ne bucurăm în continuare de susținerea deplină a rectorului ASEM, un om cu adevărat pasionat de muzica corală, care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea corului, printre care și cheltuielile pentru vestimentația corului au fost acoperite de Academie.

Sunteți mama unor copii genial de talentați. Povestiți-ne despre ce face fiecare dintre ei, acum.

Sunt fericită de faptul că și copiii mei au cântat toți în corurile pe care le-am condus: „Buburuza” și „Capriccio”, de mici copii și până la absolvirea instituțiilor preuniversitare și sunt ferm convinsă că anume corul a făcut din ei personalități puternice, pe lângă genele și educația părinților.

Dar în viață și-au îmbrățișat profesii diferite, la alegerea lor: Cristinuța – cea mai mare, este de profesie jurist. Este licențiată în Drept și masterandă în dreptul afacerilor, la USM și a absolvit un al doilea program de masterat la Central European University din Budapesta, specializându-se în Drepturile Omului, că asta este pasiunea ei, iar în prezent, activează la Fundația Pentru o Societate Deschisă Budapesta (Open Society Foundations). Andrieș este muzician, a mers pe urmele mamei, absolvind Academia „G. Dima” din or. Cluj-Napoca, România, cu specializarea dirijat simfonic, după care – a terminat masteratul la Academia de Muzică din București. El este fondatorul, conducătorul și dirijorul Orchestrei Simfonice de Tineret din Moldova Chișinău Youth Orchestra (CYO), care vine cu proiecte inedite în Moldova și care încearcă să aducă muzica clasică cât mai aproape de sufletele oamenilor. Răduțu e licențiat în Științe Economice la ASEM și a mai și studiat Marketing la o universitate din SUA. Momentan, activează la una cele mai prestigioase organizații non-profit din țară: Expert-Grup și mai cântă, din când în când, cu fetele de la „Cantabile”, așa, din pasiune față de muzică, precum a făcut-o și la „Moldova Are Talent”.

N-o să ascundem faptul că sunteți o femeie extraordinar de frumoasă. Ce canoane de frumusețe respectați în fiecare zi?

Cred că totul vine de la genele părinților. Nu este nimic deosebit sau un secret oarecare. Nu urmez ritualuri de frumusețe. Cred că secretul constă în faptul că sunt în permanentă mișcare, toată viața mi-a fost într-un ritm foarte dinamic, astfel mi-o cere profesia dar și stilul de viață în sânul familiei. La fel, cred că cel mai important e să ai un spirit pozitiv și degajat, asta nu te îmbatrânește niciodată!

Cine sunt mentorii de la care ați învățat cele mai multe lucruri valoroase, în viață?

Sunt absolventa Colegiului de Muzică din or. Tiraspol și Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău, pe atunci Institutul „Gavriil Musicescu”. În viața mea, am avut parte de un profesor еxtraordinar, regretatul Ion Melnic. Domnia sa, fiind în calitate de dirijor și compozitor, mi-a pus rădăcina de dirijor, ca mai târziu sa am parte de marele noroc, să colaborez mulți ani cu regretatul dirijor, compozitor Victor Creangă, de la care am învățat multe lucruri în arta corală. Și desigur, darul de la bunul Dumnezeu.

Ce proiecte/ colaborări urmărește Cantabile în 2015?

Cu câteva zile în urmă, ne-am reîntors acasă de la un concurs internațional de muzică sacră din orașul Grodno, Belarus și de la care am venit cu titlul de laureat de gradul III. Deci ăsta a fost începutul de activitate a corului în 2015.

În continuare, ne așteaptă alte piste de lansare, cum ar fi participarea la un prestigios concurs coral, care va avea loc în Olanda, în perioada 14-18 mai curent. Am primit invitație la Concursul „G. Musicescu” din Iași și ne dorim foarte mult să mergem la un concurs coral din Istanbul, care va avea loc vara aceasta. Dar totul depinde de cum vom rezolva problema finanțelor. În rest, desigur că vom realiza concerte și în țară și vom delecta publicul cu muzica corală clasică și contemporană!

Mult succes, „Cantabile”! Vânt în pânze!

Foto: Arhiva Personală, Cantabile

Distribuie articolul: