Viața Nelei Caraman a luat o nouă întorsătură în momentul în care a apărut Mihai. S-a dedicat fără rezerve fiului diagnosticat cu hidrocefalee (acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului). Mihai, astăzi în vârstă de 22 de ani, a făcut primii pași la 6 anișori. Primele cuvinte au fost rostite la 3 anișori, însă într-o ordine haotică, fără sens. Totul pentru că băiatul este extrem de slab dezvoltat intelectual din cauza bolii de care suferă. Nelea Caraman însă nici gând să se resemneze. A investit și continuă să investească bani și timp în dezvoltarea fiului. Pentru că limbile străine se țineau scai de Mihai, mama l-a înscris la cursuri de limbă engleză. O vorbește, însă nu poate construi fraze cu o clară logică din cauza dizabilității intelectuale. Acum patru ani, în timp ce îl aștepta să iasă de la lecție, femeia croșeta. La început, croșeta papuci de cameră, iar astăzi ne uimește și cu cizmulițe de toată frumusețea. 

„Sinceră să fiu, nu îmi place să vorbesc despre Mihai atunci când e vorba despre încălțămintea pe care o fac. Nu vreau ca oamenii să cumpere din milă cizmulițe sau orice altceva croșetez eu. Nu îmi permit să am un job cu normă întreagă, trebuie să mă aflu mereu lângă Mihai ca să îl ajut în toate, de aceea croșeta e o salvare pentru noi. Cât Mihai face lecții de engleză sau de pian, eu croșetez. În ultimii trei ani, confecționez mai multă încălțăminte de stradă care poate fi purtată primăvara și toamna, desigur nu prin ploaie. Clienții m-au ajutat să mă perfecționez aducând critici constructive.”

Încălțămintea rezistă câțiva ani și se îngrijește ușor. 

„Cizmulițele se spală și în mașina de spălat, regimul delicat, dar prefer să fie spălate într-un vas, manual. Se usucă în poziție orizontală. Unul din clienții mei poartă al treilea an cizmulițele și este mulțumit. Sunt mândră că încălțămintea creată de mine este purtată pe străzile din SUA, Franța, Rusia. O clientă a cerut un ornament în care să se regăsească culorile steagulului francez.”

„Zis și făcut. Încerc din răsputeri să îmi fac munca așa încât persoanele care vor purta cizmulițele sau papucii să fie mulțumite. Înainte de a executa lucrarea, mă lămuresc dacă sunt alergice la lână naturală, dacă le vor pentru decor sau pentru a le purta zilnic.”

Cele mai simple modele de încălțăminte costă 700 de lei. În funcție de mărime și de complexitatea lucrării, papucii ajung să coste și peste 1000 de lei. Fiecare pereche cere o muncă enormă, de 3-4 săptămâni. Astăzi sunt disponibile mărimile 36-40. Dacă vă doriți încălțăminte unicat, scrieți-i doamnei Nelea pe pagina de Facebook.