Și-a zis că va regreta toată viața dacă va refuza să facă masteratul în Drept la Washington. A lăsat acasă siguranța și stabilitatea unui job bine plătit, pentru ca astăzi să lucreze avocată în domeniul imigrațional. Faceți cunoștință cu Diana Pînzescu, o moldoveancă care intenționează să-și deschidă în anul care vine propriul birou de avocați în New York. „Am pierdut valoarea hainelor și am devenit mai pragmatică”
Experienţa americană a făcut-o mult mai pragmatică şi mult mai puţin materialistă. A observat că americanii nu prea sunt invidioşi şi nu bârfesc atât de mult ca moldovenii. A simțit spiritul de competiție care plana în Universitate, i-a avut în calitate de profesori pe oameni care dețin posturi importante în Guvern sau în sectorul privat, și care seara acordau interviuri la posturi populare de televiziune.

În 5 ani și jumătate, Diana recunoaște că a scăpat de cultul hainelor. Mai mult ca atât, că a pierdut valoarea lor – ceea ce o supără pe mama ei – și de asta încearcă să nu se „americanizeze” definitiv la acest capitol. În prezent, unul din scopurile ei este să călătorească cât mai mult, pentru a compensa lipsa de călătorii de când a venit aici. Iar în ce privește cariera, Diana are planuri mari…

„Curba de clopoțel” – competiție în stil american
Diana Pînzescu a plecat la Washington în 2006 pentru studii de masterat, lăsînd în urmă o viață confortabilă și stabilă. „A fost greu să las un serviciu foarte bine plătit, apartamentul meu din Chișinău şi să vin în SUA, unde cel puţin pentru perioada studiilor aveam să cheltuiesc bani în loc să fac bani.” Totuși, investiția în studii la Unversitatea George Washington a meritat din plin.

„Studiile au fost o mare provocare. În primul rând, pentru că Facultăţile de Drept din SUA au adoptat un sistem de notare complicat care se numeşte „bell curve”, adica curba de clopoţel. Acest lucru înseamnă că profesorul poate să dea un anumit procent de note mari, mijlocii şi mici, ca pe o curbă. Ceea ce înseamnă că nota se pune nu în funcție de cum a răspuns studentul, ci de cum a răspuns în comparaţie cu restul studenților. Deci, din cauza asta, e o luptă acerbă între studenţi, care nu prea au un interes să se ajute, pentru că ajutorul pentru cineva ar însemna să-ți diminuezi şansele tale de a primi o notă mai bună”, explică Diana.

Examenul de barou și licența de avocat
După absolvire, Diana Pînzescu a lucrat la una din cele mai mari şi renumite firme de avocaţi din SUA – White & Case, în calitate de avocat străin. Apoi, în calitate de avocat imigraţional în statul Virginia. Acum, Diana lucrează avocat imigraţional la un birou de avocaţi din New York. „Pentru ca să ajung unde am ajuns a fost nevoie de foarte multă muncă. În primul rând a trebuit să iau examenul de barou pentru a primi licenţa de avocat. Examenul a constat din doua zile pline de coşmar adevărat. Nu am văzut nimic în afară de cărţi timp de 2 luni înainte de examen. Şi sunt mândră că am luat baroul din prima încercare. Când am aflat rezultatul, nu-mi venea să cred – e un examen extrem de complicat pentru americani, dar şi mai complicat pentru străini”.

Diana recunoaște că domeniul dreptului imigraţional nu este unul ușor, pentru că este în permanentă schimbare: „Ai nevoie de practică pentru a reuşi să fii un avocat imigraţional bun. Dreptul imigraţional nu este un curs obligatoriu sau regulat la facultăţile de Drept şi de aceea, calitatea lucrului vine doar cu practicarea acestei meserii.”

„Măi baiete, tu eşti acum în centul universului!”
Pentru anii următori, Diana Pînzescu și-a stabilit prioritățile în carieră: „Mă văd în biroul meu personal de avocaţi, aştept cu nerăbdare să văd placa pe uşă „Biroul Avocatei Diana Pinzescu”.
Totuși, gândul la Moldova nu-i este străin Dianei „ mereu mă gândesc la Moldova, pentru că la Bălți îmi sunt părinţii şi mereu îmi este dor de ei. Dar am făcut o investiţie foarte mare în studii şi carieră și ar fi un mare păcat dacă aş lăsa totul şi aş reveni acum în Moldova”.

Până la urmă, Diana consideră că societatea americană îi acceptă uşor pe străini. „Practic totul îi este oferit unui om ca să aibă succes. O mulţime de oameni vin în New York din toată lumea pentru a găsi succesul. În New York am auzit foarte des fraza din una din melodiile renumite a lui Frank Sinatra: „Dacă reuşeşti în New York, atunci poţi reuşi oriunde.” Mă plimbam într-o zi de vară prin Times Square şi am auzit o vorbă românească (ceea ce nu e deloc neaşteptat în acest oraş plin de turişti), tatăl îi spunea fiului: „Măi baiete, tu eşti acum în centul universului!” Aici totul este în mâna ta, daca ştii ce vrei.

Distribuie articolul: