Dima Moroz este artizanul care nu a avut „profesori” sau „îndrumători”, el a învățat de unul singur ceea la ce se spune arta de a manevra cu pielea, iar acum confecționează, poate, cele mai frumoase accesorii din piele, din Chișinău. Mai multe despre Dima Moroz sau „Maverick”, află mai jos.

Într-un interviu pentru apostrof.md, Dima Moroz și-a deschis sufletul și a vorbit cu multă pasiune despre îndeletnicirea din care își câștigă bucata de pâine. Așa se face că meșterul a explicat de ce nu îi par atractive alte țări pentru desfășurarea activității lui, dar și de ce se consideră a fi cel mai bun meșter din oraș.

„Eu sunt autodidact, nimeni nu m-a învățat meserie, nu am fost ucenicul cuiva. Am învățat din propriile greșeli. Dar probabil e și o vocație. Bunelul era tâmplar, mama făcea artizanat și ea – confecționa păpuși din pănușă. Când eram mic, mereu meșteream ceva în atelierul bunicului. Îmi făceam arcuri, tot felul de jucării. Meșteșugul îmi este în sânge. Îmi plac meșteșugarii”, spune Dima.

„Maverick”,așa cum i se mai zice, poate explica cu ușurință de ce produsul lui e cel mai bun care există pe piața din Chișinău, vezi mai jos cum explică.

„Eu încerc să fiu autentic în toate. Dacă mă întrebi despre rădăcini, sunt adânc înfipte în pământul moldovenesc, nu vreau să plec de aici. Țin la oamenii mei. Dacă mă întrebi despre meșteșugul meu, atunci nu mă consider extraordinar de talentat. Eu pur și simplu știu să fac cele mai bune genți din oraș, spune el.

„Le confecționez din cele mai bune materiale. Le cos manual. Folosesc materiale de top- piele italiană, tăbăcită vegetal

Poate că mulți se întreabă de ce un astfel de meșter nu prea vrea să facă genți la comandă, iată ce explicație are.

„Evit să fac asta. Evit să am de-a face cu „arhitecții”. Așa îi numesc pe oamenii care vin cu ideile lor, dar nu știu ce vor. Vor genți mari, dar mici. Maro, dar roșcate. Și tot așa. De regulă, așa oameni dau mari bătăi de cap, iar prețul pe care eu îl cer pentru un produs nu merită osteneala asta psihologică. Clientului căruia nu îi place ceea ce faci, nu este clientul tău. Înțelegerea mi-a venit odată cu experiența. În plus, trebuie să lucrez. Prefer să mențin stilul adoptat acum șase ani, ușor de recunoscut. Când vezi mica burgheză, știi că e de la Maverick.

SURSA: Klumea

Distribuie articolul: