„De fiecare dată cînd sunt în discuție probleme de gen, toată lumea are convingeri foarte ferme, dar cele mai multe dintre ele sunt prejudecăți. Aceasta este sursa multor neînțelegeri dintre cele două sexe.” Adrian Furnham, profesor la University Co

Ce ar fi dacă bărbații ar pierde avantajul intelectual pe care cred că îl au față de femei? Dar există oare un asemenea avantaj sau e doar rodul complexelor și șabloanelor sociale cu care ne înconjurăm? Răspunsul la această întrebare a încercat să-l deslușească psihologul Adrian Furnham.

Profesorul de la Universitatea din Londra a studiat această problemă, publicând peste 30 de lucrări științifice și cercetări în care savantul ajunge la concluzia că nu există nicio diferență între inteligența masculină și cea feminină. Mai mult decât atât, acest mit este alimentat de ambele sexe, de regulă bărbații supraapreciindu-și capacitățile lor intelectuale, iar femeile subapreciindu-le pe ale lor.

Cu toate acestea, există unele diferențe între sexe, însă ele țin mai mult de atitudinea asupra unor lucruri concrete. De fapt, bărbații stau mai bine la capitolul orientare în spațiu și gândesc mai sintetic, pe când femeile sunt într-adevăr superioare la capitolul afectiv și au abilități de comunicare mai bune.

Din păcate, problema nu se rezumă doar la comparația dintre sexe, ci mai curând la părerea reprezentanților celor două genuri sexuale. `Bărbații cred că sunt mai inteligenți decît femeile cu aproximativ cinci puncte IQ — asta vine de la așa-numitul hybris masculin. în același timp, femeile suferă de efectul de umilință și se poziționează la o distanță de cinci puncte IQ în spatele bărbaților. Anume percepția asta deformată a realității crează cele 10 puncte de diferență între sexe, care de fapt nu sunt reale,` spune doctoral Furnham.

într-un alt studiu, specialiștii au analizat parcursul academic al studenților în universitățile britanice din perspectiva diferențelor sexuale. Surpriza e că bărbații sunt atât printre cei mai buni studenți, cât și printre cei mai slabi, pe cînd femeile au o medie constantă. Aparent, mitul despre difirența de inteligență este cultivat în procesul de educare de către părinți. Adesea, aceștia promovează inconștient ideea că „tata este mai deștept ca mama`, respectiv bunicul ca bunica, sau, și mai grav, când ambii părinți consideră că fiul trebuie să fie mai inteligent ca fiica.

Același Furnham se arată alarmat și îngrijorat de faptul că părinții aplică aceste prejudecăți propriilor copii în ce privește performanțele intelectuale, deși rezultatele școlare indică faptul că fetele sunt în general mai bune la învățătură decât băieții.

Sondajele arată că fetele și băieții au aproximativ același coeficient intelectual până la varsta de 16 ani, după care băieții o iau înainte. La vârsta adultă, bărbații tind să aibă un IQ mediu de 102 – 105, în timp ce femeile se plasează la 98 – 100.

Distribuie articolul: