Specialiştii de la Asociaţia Britanică pentru Dietetică (BDA) au publicat o listă cu dietele ce trebuie evitate, indiferent de cât de tentaţi am fi să scăpăm de kilogramele acumulate cu ocazia sărbătorilor. Ținute pe un timp îndelungat, aceste diete pot duce la mari probleme de sănătate, susține BDA.

Specialiştii de la Asociaţia Britanică pentru Dietetică susţin că, în general, pierderea în greutate care intervine în timpul acestor regimuri alimentare care se vor miraculoase se datorează, de cele mai multe ori, faptului că se consumă mai puţine calorii. Şi aceasta fie deoarece dieta propune anumite restricţii, fie pentru că acela care o ţine preferă să nu mai mănânce deloc decât să fie nevoit să consume la fiecare masă acelaşi aliment (cum ar fi supa de varză) sau să stea să numere carbohidraţii, lipidele şi proteinele.

“Detoxifierea”

Dietele de detoxificare au fost trecute pe lista neagră de specialiştii britanici. “Corpul uman funcţionează ca un sistem complex, capabil să se detoxifice singur. Ficatul e cel care munceşte pentru a elimina zilnic toxinele, aşa că nu e necesară o dietă specială în acest sens”, scrie BDA. De multe ori, celebre datorită unor vedete care le promovează, aceste diete recomandă în general să se urmeze un regim bazat doar pe fructe/legume şi apă. Ţinute pe un timp îndelungat, pot da mari probleme de sănătate, deoarece exclud toate celelalte grupe de alimente. După “festinul” de sărbători e îndeajuns să reduceţi din porţii şi să măriţi cantitatea de fructe şi legume consumată, pentru a vă reduce greutatea, vă sfătuiesc nutriţioniştii britanici.

dieta

Regimul Atkins

Celebra dietă Atkins, foarte populară în urmă cu câţiva ani, a fost şi ea trecută pe lista cu “aşa nu” a specialiştilor britanici în dietetică. Versiunea cea mai dură a acestei diete presupune un regim alimentar fără pâine, cartofi, paste, orez, cereale. Cantitatea de legume permisă este foarte redusă, iar cea de fructe e aproape inexistentă. Potrivit celor de la BDA, dieta nu respectă ideea de alimentaţie sănătoasă, în primul rând din cauză că limitează sau exclude legumele, fructele şi cerealele, care au un rol important în reducerea incidenţei bolilor de inimă, a infarctului şi a unora dintre cancere.

Atkins

“Războinicul” sau “vânătorul” mănâncă prost

“Dieta războinicului”, cunoscută şi sub numele de “Dieta vânătorului” sau “Dieta omului cavernelor”, presupune, cu mici variaţii, ca aceia care o urmează să mănânce o singură masă pe zi, între orele 17:00 şi 19:00, intervalul în care se presupune că “vânătorul” se întoarce acasă cu roadele muncii sale. În restul zilei, dieta cere să fie consumate gustări care constau în nuci, alune, seminţe sau fructe uscate. Să mănânci un mic dejun sănătos şi mese regulate, de-a lungul zilei, este de multe ori cheia principală a unui regim de slăbire, spun britanicii de la BDA. Aceştia mai atrag atenţia că nucile, alunele, seminţele şi fructele uscate, deşi bogate în nutrienţi, au foarte multe calorii, deci pot îngrăşa.

Sursa: revistafelicia.ro

Foto: viva.ro, atkins.com

Distribuie articolul: