O nouă cercetare efectuată pe cobai a arătat că o dietă bogată în fibre oferă protecție contra astmului, potrivit dailymail.co.uk. Ce să mănânci ca să te ferești de o eventuală infecție astmatică, citește mai jos.

“În ultimele decenii, incidența astmului alergic a crescut în țările dezvoltate, unde a și scăzut consumul de alimente bogate în fibre”, explică dr. Benjamin Marsland, de la Universitatea din Lausanne, Elveția.

În cadrul cercetării publicate în Nature Medicine, specialiștii au hrănit șoareci cu mâncare săracă în fibre și s-a observat că aceștia au dezvoltat o inflamație pulmonară crescută, după ce au fost expuși unor acarieni precum cei prezenți în locuințe. În schimb, la cobaii care au primit hrană bogată în fibre solubile precum pectină (conținută de coaja merelor) s-a observat o reducere a probabilității de apariție a astmului alergic.

 Fibre, corbis

După ce ajung în intestine, fibrele trec printr-un proces de fermentare sub acțiunea bacteriilor și sunt transformate în acizi grași. Ajunși în sânge, aceștia din urmă influențează acțiunea celulelor imunitare.

Atunci când vin în contact cu acarienii, celulele migrează către plămâni, unde declanșează o reacție de apărare. Este pentru prima dată când se dovedește că bacteriile intestinale pot acționa asupra plămânilor.

sursa: DailyMail

Distribuie articolul: