După ce a absolvit facultatea de Turism din cadrul Colegiului de Informatică din Chişinău, Diana Mocanu (21 ani) originară din satul Satul Nou, Cimişlia a decis acum un an să-şi continue studiile la “Université de Strasbourg” din Franţa. În prezent este studentă în anul II şi urmează studii de licenţiere în cadrul facultăţii de Administrare Economică şi Socială şi se mândreşte cu realizările sale. Ce te-a motivat sa pleci?

Ideea de a face studii peste hotare m-a intrigat întotdeauna. Întrucât problema banilor este una majoră în Republica Moldova, am fost motivată încă de pe băncile facultăţii să plec din ţară. Îmi doresc un viitor profesional mai bun, mai sigur, iar studiile de peste hotare îmi oferă competenţe ce nu le-aş putea obţine cu o diplomă de acasă.

De ce ai ales anume Franţa ?

Un factor important care m-a determinat să aleg această ţară sunt studiile gratuite de care beneficiez în prezent, avantaj care nu este întâlnit foarte des în alte ţări. Astfel, am decis să urmez cursuri suplimentare la Alianţa Franceză, ulterior am susţinut şi TCF-ul, un examen care atestă cunoaşterea limbii franceze şi obligatoriu pentru a fi acceptat ca student în Franţa. Am tecut cu brio acest test şi nu am ezitat să-mi aplic CV-ul  în Franţa.

 

Cum ai fost întâmpinată de colegii francezi?

Nu chiar cu braţele deschise. Ca oricare student nou venit în Franţa, am înfruntat coşmarul birocratic, dificultatea de a găsi un loc de cazare şi multe alte demersuri care îmi păreau nesfârşite. Dar cu timpul, a venit şi acomodarea, pentru că am făcut cunoştinţă cu oameni noi, apoi am început să privesc lucrurile din alt unghi. Pe francezi i-am descoperit a fi foarte amabili şi primitori. Însă chiar şi acum, grupul de bază cu care comunic este alcătuit preponderent de moldoveni.

La ce ai sperat înainte  înainte de a  părăsi ţara?

Plecând la studii, planurile mele erau legate mai mult de acest domeniu şi îmi doream să fac faţă cerinţelor la universitate, să reuşesc să mă afirm pentru ca ulterior să pot fi candidatul ideal pentru postul pe care mi-l doresc. În acelaşi timp, prioritar pentru mine era cunoaşterea unor noi oraşe, ţări, de a mă apropia mai mult nu doar din punct de vedere geografic de Europa de vest, dar şi cultural.

Şi ai reuşit să-ţi îndeplineşti aceste vise?

Da. Am descoperit în sfârşit Franţa cea despre care ni se vorbea ani la rând în timpul orelor de franceză ca despre o bomboană pe care nu am gustat-o niciodată. Am cunoscut mai îndeaproape gastronomia, viaţa franceză şi oamenii francezi. Cât despre studii, sunt abia la început de cale. În prezent, am înţeles că planurile mele sunt realizabile, numai dacă depun efort şi străduinţă.

Care sunt realizările tale de când ai plecat? Cu ce te mândreşti?

Ţinând cont de faptul că sunt abia în anul doi de licenţă, reuşitele obţinute sunt încă modeste, comparativ cu scopurile pe care mi le-am fixat atunci când am decis sa plec din ţară. Totuşi, sunt mulţumită de rezultatele pe care le-am obţinut până în prezent, pentru că mi-am demonstrat mie însumi că pot să fac faţă într-o ţară cu un sistem de învăţământ atât de selectiv.

 

Distribuie articolul: