Nu e ușor, dar nici foarte greu să ieși din tipare. Trebuie să existe pur și simplu o dorință foarte mare și multă pasiune - asta demonstrează Diana Memeț, prezentatoarea emisiunii „Părinți și Copii” de la Moldova 1, singura femeie din Republica Moldova care a ajuns campioană pe țară în calitate de copilot la curse Offroad. Urmează dezvăluiri foarte interesante despre cum și-a depășit frica pentru volan, dar și ce viitor are acest sport în țara noastră.

Diana, spune-mi cum se pupă jurnalismul social pe care îl practici zi de zi cu drive-ul și caii putere de la mașinile de teren?

Nu doar se pupă, au o istorie de dragoste chiar (râde) . Pentru mine televiziunea și sporturile extreme sunt două fețe ale aceleiași monede. Pe de o parte sunt soție, mamă, fiică, gospodină – portretul clasic al unei femei, în viziunea multora. Pe de altă parte, eu-l interior nu se poate mulțumi doar cu statul la cratiță, deși iubesc să gătesc. Întotdeauna simțeam că vreau și pot mai mult decât atât. Nu-mi imaginam ce anume vreau, dar intuitiv, probabil, am ajuns unde am ajuns.

diana memet 3

Când ai înțeles că aceasta este pasiunea ta și cum ai ajuns să conduci prima mașină de teren, la propriu?

Din liceu îmi plăceau mașinile mari, SUV-urile, mașinile de teren. Dar le urmăream doar cu privirea. Îmi amintesc prin clasa a IX-a mergeam într-o dimineață la liceu, la Gheorghe Asachi și la parcarea Palatului Național „N. Sulac” a văzut un Nissan Patrol nou, de culoare bej. M-am oprit în loc și am zis: „Wooow, e cea mai frumoasă mașină pe care am văzut-o până acum!”. N-o să uit momentul niciodată (zâmbește).

Diana MemetLa 18 ani mi-am luat permisul, dar timp de 13 ani nu prea am umblat la el. Aveam o frică strașnică, chiar panică. Coboram de la volan cu palmele ude, aproape să fac atac de cord de fiecare dată. Credeam că niciodată nu mai trec de frica asta. Poate în altă viață. Dar dorința era atât de mare, încât a devenit o provocare pentru mine. Trebuia să-mi înfrunt cea mai mare frică. Și iată că pe 31 august 2014 am participat la o expediție turistică pe offroad, invitată de un prieten. Atunci am aflat pentru prima dată că în Moldova avem astfel de cluburi și am înțeles de ce am nevoie. Inima mea a rămas acolo. Unul dintre piloți s-a apucat să mă învețe din nou a șofa și în mai puțin de o lună mergeam deja liber la volan, o făceam cu plăcere. M-a molipsit entuziasmul și bucuria de a trăi a acestor băieți. Așa am ajuns să fac parte dintr-un club de automobilism.

De unde vine curajul ăsta pentru a da viteză, adrenalină?

diana memet 4Curajul l-am avut de mică probabil. Sau poate nu e curaj, dar lipsa fricii. Adică… nu prea am sentimentul de frică. Cred că din copilărie sunt așa. Am crescut la periferia Chișinăului, la Petricani. În afară de căminele studențești, cu care nu aveam treabă, erau doar două blocuri de locuit. În rest – pădure. Toată ziua hoinăream prin acele păduri, printre garaje, construcții. Eram un fel de „băiată”, deși tare cuminte, rușinoasă și ascultătoare. Spiritul acesta libertin îmi curge și acum prin vene și vreau să spun că am avut o copilărie de vis, chiar dacă a fost în oraș.

Soțul, familia ta te susține, nu le este frică pentru ceea ce faci?

Soțul nu doar mă susține, dar este și el membru de club și participant activ la competiții. Copiii deseori merg cu noi, sunt obișnuiți deja, pentru că mașinile, competițiile, clubul – sunt subiectele de bază care se discută în casa noastră. Am molipsit toate rudele și prietenii de această „boală” (râde).

diana memet

Cum afli despre tot ce se întâmplă în domeniu?

În Moldova există Federația de Automobilism, de unde fac parte mai multe cluburi de la diferite discipline. Ca în orice organizație, activitatea se planifică din timp. Există Comitetul Național de Offroad, care stabilește anumite reguli pentru disciplina offroad (GPS orientare) și trial. De curând, acest comitet mi-a propus să fiu secretarul de presă al organizației. Așa că…. va fi de acum înainte obligația mea nu doar să fiu la curent, da să aflați și voi tot ce se întâmplă în familia noastră mare.

Diana Memet

Care este visul tău legat de această pasiune?

Să urc pe podium cu trofeul în mână, în calitate de pilot (în calitate de copilot am fost deja).

Dacă ai fi pusă la încercare: ce ai alege între jurnalism și cursele de mașini?

Le-aș combina. Aș scrie despre sporturile extreme.

diana memet

Ce i-ai recomanda unei femei care își dorește să îți urmeze pasiunea?

diana memetSă-și depășească fricile și prejudecățile. Când reușești acest lucru, descoperi că lumea este de fapt un loc foarte captivant și interesant!

Ce perspective vezi în Republica Moldova pentru acest gen de sport?

Cu fiecare an vad tot mai mulți participanți, membri de club, cluburi, spectatori, sponsori. Într-un cuvânt – interesul este tot mai mare. Offroad-ul este un sport relativ sigur, față de alte sporturi extreme, pentru că este vorba despre mașini mari, iar în caz de accident pilotul este, cât de cât, protejat. Cel puțin așa mă simt eu, deși iubesc toate sporturile cu motor. Cred că pentru tineretul cu sânge fierbinte acesta este locul ideal pentru a arde adrenalina, nu autostrăzile, cluburile de noapte sau jocurile la calculator. Cred și sper că autosportul are un viitor mare în Republica Moldova.

Foto: Race.md, Arhivă personală