În timp ce urma studiile de licențiere la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la USM, Diana Leancă (25 ani) a plecat acum doi ani la Paris prin intermediul programului  Work & Travel. De atunci, și-a pus drept scop  să-și continue studiile în Franța, și a reușit. Anul acesta, mai exact în luna iulie, Diana a devenit masterandă în Comerț Internațional din cadrul Facultății de Limbi Străine Aplicate a Universității “Charles de Gaulle” din Lille. În prezent, moldoveanca este în căutarea unui job din domeniul Comerțului Internațional, în speranța că poate va reuși să convingă întreprinderile din Franța să colaboreze cu cele din Moldova. Diana, ai reușit să-ți găsești un loc de muncă în Franța după absolvire?
După specialitate deocamdată nu am găsit nimic, dar sunt în căutare.


Ce job ai avut?

Ultima experiență a fost în domeniul comercial. Timp de șase luni am lucrat într-un grup Internațional “AB inBev” – producătorul Nr. 1 de bere din lume.

În ce consta munca ta?
Misiunea mea era să intervin în rețeaua de magazine din Nordul Franței pentru a dezvolta vânzările de bere și a negocia promoții cu clienții lor.

Și de ce nu mai lucrezi la ei? Ți-au pus niște restricții pe care nu ai reușit să le îndeplinești?
De fapt, aici în Franța e la fel de greu să-ți găsești un job ca și în Republica Moldova. Important e să ai mult curaj și îndrăzneală. Eu am plecat, pentru că a fost doar un stagiu de șase luni, în plus mi-am schimbat și locul de trai în Lyon.

 

 

Cum te-au primit angajatorii francezi?
Pe francezi nu-i înduioșezi spunându-le că ești străin. Niciodată nu vor încerca să facă eforturi ca să-ți explice mai bine decât celorlalți. Nu m-am simțit niciodată discriminată din acest punct de vedere, pentru că știu bine limba franceză, iar asta a constituit un mare avantaj pentru mine atunci când am fost angajată de câteva ori în timpul studiilor.

Ce vei face între timp până îți vei găsi un job?
Voi căuta oferte de muncă. M-am înscris pe toate siteurile de căutare a unui de job și am trimis CV-ul la toate întreprinderile franceze de anvergură internațională dar cu preponderență în Europa de Est. Cunoscând piața de desfacere din spațiul ex-sovietic mi-aș dori să atrag întreprinderile franceze să facă business la noi în țară. Recent am avut o ofertă pentru grupul internațional “PepsiCo”, pentru a le spori vânzările în regiunea Provence, însă nu am acceptat, pentru că vreau un job în domeniul Comerțului Internațional.

 

 

De ce îți dorești un loc de muncă care ar contribui la colaborarea întreprinderilor din Moldova cu cele din Franța?
Mi-aș dori ca să reușesc să aduc investitori francezi în Moldova, pentru ca acestea să creeze locuri de muncă. M-aș simți mplinită dacă aș reusi să lansez produse moldovenești pe piața europeană, m-aș simți dublu împlinită, pentru că mă mândresc cu țara mea și chiar dacă e mică, lumea are ce învăța de la ea.

La ce fel de produse de import – export te referi?
Legume, cereale, fiindcă țara noastră este preponderent agricolă, are cel mai fertil sol și s-ar putea mândri cu produse de calitate.

 

 

Cum s-a schimbat viața ta de când te afli  în Paris?
S-a schimbat foarte mult. Aici trebuie să fii tare ca să reziști. Mulți moldoveni se dau bătuți și acceptă orice post de muncă. Eu însă consider că ar trebui să râvnească mai sus, pentru că au potential. În Franța e greu în orice oraș până îți faci rețeaua personală de prieteni și cunoscuți. E nevoie de mult îndrăzneală, uneori și mult tupeu. Aici trebuie să te impui, să-ți exprimi punctul tău de vedere, altfel ești pierdut. 

Ce impresie ți-au lăsat francezii?
Amabili până la ipocrizie, dar niciodată răutăcioși. Aici toți îți zâmbesc, de la măturătoare de stradă până la directori și asta e foarte plăcut. Mi-aș dori ca și la noi în Moldova să fie așa!

 

 

Ce planuri de viitor ai? O să revii în Moldova?
Urmăresc cu sufletul la gură ceea ce se petrece acasă și mi-aș dori ca într-o zi să pot contribui cumva la dezvoltarea ei. În Moldova revin cu mare drag de fiecare dată când simt nevoia. Dar până voi găsi un job o să muncesc într-un supermarket în calitate de casier. Cel puțin acest job îmi permite să mă întrețin provizoriu.

Foto: Arhivă personală 

Distribuie articolul: