Avem valori și tradiții care, în pofida tuturor crizelor social-politice, ne dă aer și ne ajută să ne măndrim de poporul nostru. Diana Gudumac este una dintre persoanele care ar trebui să servescă drept exemplu pentru cei, care uită de responsabilitatea de a participa la „clădirea” unui viitor prosper.

Diana este consultant în atragerea investițiilor și apare în Revista noatră în rol de femeie purtătoare de valori moldovenești. Împreună cu designerul Evgheni Hudorojcov, make-up artista Olga Trudov și hair stilista Silvia Darii, precum și fotografului Ea.md, Ellene Mocrii i-am creat Dianei, ipostaza care o reprezintă atât în suflet, cât și în sfera profesională. 

ea8
Diana, promovezi Moldova în alte țări, asta înseamnă că știi multe despre ea, care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știe străinii despre țara noastră?

Moldova e o țară mică, dar cu un potențial imens de dezvoltare în diferite sectoare și domenii.

Locația geografică strategică a țării oferă o poartă de acces ușor între Vest și Est.

Oamenii sunt cel mai prețios capital. Țara oferă o forță de muncă înalt calificată și multilingvă.

ea1

Ai călătorit și prin alte țări, spune-ne ce simți de fiecare dată când revii acasă, ai un sentiment aparte?

Aproape de fiecare dată, după vreo călătorie, revin acasă încărcată cu încă mai multă energie și idei.  Pentru mine, călătoriile sunt niște descoperiri, prin care experimentez tot felul de lumi. Doar cunoscând alți oameni, alte locuri te poți întoarce acasă mai nou, mai altfel.

Mi-a plăcut mult o idee: „Călătoriile ne arată alte lumi, ca să o înțelegem mai bine pe a noastră”

ea2

Avem multe lucruri care ar trebui schimbate în Moldova, tu ce ai face ca țara noastră să devină mai prosperă?

Înainte de a ne gândi și de a vorbi doar despre problemele țării, la câte trebuie schimbate și la cât timp ar trece până la prosperare, mai ușor e să începem cu fiecare dintre noi. „Camașa de pe corp e cea mai aproape”, nu? Atunci când fac ceva bun pentru mine ca om, fac bine indirect și pentru țară.

Dacă faci schimbări prin tine, pentru a deveni mai educat, mai sănătos, mai bun în orice ai face, doar așa, cred eu, contribui și la prosperarea țării.

ea4

Numește trei lucruri care te duc cu gândul doar la țara noastră?

Oamenii, Oamenii și Oamenii!

ea14

 Care este țara în care te regăsești, în afară de Moldova?

Germania.

ea5

Care sunt impresiile străinilor după ce vizitează țara noastră? 

Judecând dupa valorile PIB-ului și alți indicatori economici, majoritatea ramân surprinși, căci pe alocuri găsesc contrariul aici. Viața bate statistica.

O țară mică și compactă – care poate fi un avantaj cât și un dezavantaj.

Oamenii noștri sunt văzuți calzi în relații interpersonale,  însă cu persoane necunoscute – mai puțin zâmbitori și amabili.

ea11

Tot ce-și doresc majoritatea tinerilor acum este o cariera prosperă, ci mai puțin o familie, pentru tine ce are prioritate?

Acestea două nu se exclud reciproc. O balanță între ambele ar fi ceea spre ce tind.

ea7

Numește 5 factori, specifici doar poporului nostru. 

Nu e atât de ușor să definesc trăsăturile specifice doar nouă. Am moștenit o zestre genetică şi spirituală mult prea diversă, contrastantă, frumoasă, dar și tristă. De aici și ni se trage adaptabilitatea, spiritul de sacrificiu, ,,rezistenţa defensivă, resemnată”, ospitalitatea, legătura cu spaţiul natal.

ea9

ea10

ea12

ea13

 

Foto: Ellene Mocrii

Ținută: Evgheni Hudorojcov

Coafură: Silvia Darii

Make-up: Olga Trudov