„Diana Decuseară are o „încăpăţinare” de a face lucrurile cu maxim efort şi cât mai calitativ, ceea ce o ajută pe plan profesional, şi nu numai, ca să fie cea mai bună. Bianca, fiica mai mare, e o fire mai gingaşă şi cu o doză de responabilitate faţă de surioara mai mică. Iana e fata contrastelor: pe cât e de hotărâtă şi categorică în a lua decizii, ca un berbecuţ, pe atât e de gingaşă şi emotivă” – este o minunată descrierea a celor trei femei din viața sa, făcută de regizorul Ian Onică. Cuplul Diana Decuseară și Ian Onică sunt în așteptarea celui de-al treilea copil în familia lor, iar bucuria și secretele armoniei ni le-au destăinuit într-un interviu, condimentat cu zâmbetele lor minunate.

Diana, ce fac actorii vara? Ce ai făcut tu asta?

În stagiunea trecută  am muncit foarte mult și, fără să vreau, am neglijat un pic viaţa de familie. În vacanţă mă dedic totalmente familiei. Am fost mămică full-time! M-am simțit liniştită şi utilă. Mă odihnesc, schimbându-mi ocupaţia. Nu e neapărat să dorm. Mă odihnesc, citind sau făcând menaj prin casă. Oricum, în continuă mişcare şi învăţare.

Diana Decuseară

Petreci cumva mai mult timp cu familia, ce vă place să faceți împreună? Cum le răsfeți tu pe fete? Dar pe tati?

Fetele mele îmi dau suficientă energie când sunt în preajma lor: citim poveşti, colorăm, recităm poiezii, ne maimuţărim, imităm tot felul de persoane pe care le-am întîlnit în curte, troleibuz sau supermarket, apoi râdem cât ne ţine burta. Îmi place să-i răsfăţ pe ai mei cu ceva „gustoşel”. Inventez tot felul de reţete la bucătărie, aranjez masa, iar momentul culminant e să le vad reacţia, de obicei e una spectaculoasă. Vara asta, în sfârşit, mi-am îndeplinit promisiunea și am gătit alături de fete biscuiți de casă. Am mers la ţară, la bunici şi am copt două cuptoare pline. Câtă bucurie… Timpul petrcut în familie este cel mai scump și e cea mai grozavă investiţie pe termen lung.

Diana Decuseară

Ce face specială relația voastră de familie, cine vine cu sarea și piperul și unde copiii reușeșsc să domolească spiritele?

Consider că o relaţie de cuplu e ca mersul pe sârmă, nu există relaţii perfecte. Probabil nici a noastră nu e. Eu sunt mai expansivă, gălăgioasă, mereu mă grăbesc, vreau să le reuşesc pe toate, pe când Ian e mai calm şi echilibrat. Ne completăm. O relaţie presupune şi compromisuri. De-a lungul celor 8 ani de căsnicie, am tot învăţat să facem compromisuri. Avem carierele noastre, separat, însă faptul că ne cunoaștem domeniile reciproc ne ajută mult. În discuțiile despre cinema, teatru ne înţelegem din priviri. Totuşi programele noastre sunt destul de diferite. Sunt zile în care abia de ne vedem. Simt doar că doarme lângă mine, iar dimineaţa pe la 7:00 dispare. Dar asta face parte din acea rutină a vieţii de care suntem conştienţi. Poate dacă ar fi avut de a face cu o doctoriţă sau cu o profesoară, ar fi fost altfel… Cu inteligenţă, cu rabdare încercăm să depăşim orice moment. În schimb zilele libere, de obicei zilele de luni, când avem liber la teatru, sunt adevărate sărbători pentru noi.

Diana Decuseara

Care este dorința mare a fetelor tale și cum le îndepliniți voi poftele de copii?

Niciodată nu ne-au cerut imposibilul şi au fost mereu foarte modeste şi înţelegătoare.  Scandalurile la cumpărături sau în curte cu copiii sunt absolut necunoscute pentru noi.  Am discutat mereu prieteneşte şi le-am oferit posibilitatea să decidă singure ce-şi doresc cu adevărat. Până nu demult ne cereau să le cumpărăm o pisică şi un căţel, lucru pe care eu îl consider imposibil, atâta timp cât locuim la bloc şi într-un apartament cu chirie. Dar de când le-am dat vestea că vom avea un bebeluş, subiectul cu pisicile şi căţeii s-a închis şi iepuizat iremediabil.

fetele decuseară onică

Deci fetele vor avea un frățior sau o surioară? Ce minunat! Ce semntimente te încearcă pe tine la a treia sarcină?

Da! Vor avea un frăţior. Va trebui să învăţ să mă împart pentru trei copii. Diferenţa de sarcinile anterioare este că acum sunt mai conştientă, mă bucur altfel de maternitate, decât acum 5-7 ani. Profesia asta de actor – ca şi munca în showbiz – e ca un drog. Te iepuizează, dar îţi dă şi multă energie. În ultimii ani m-am lansat foarte mult în meserie, munceam foarte mult, lipseam des de acasă şi la un moment mi-am dat seama că e o pistă falsă. Aveam nevoia să mă aşez puţin – Copiii sunt reperele juste ale vieţii. Nu e uşor să fii mamă, dar e cea mai înălţătoare meserie din lume. Merită tot efortul şi zbuciumul de pe pământ.

Diana Decuseară

Ai deja un plan pentru a treia maternitate? Cum crezi că va fi, având în vedere că ești deja foarte experimentată?

Cred că va fi altfel, ţinând cont că aşteptăm un băiat. Dar, la fel de plăcut şi emoţionant. Nu sunt superstiţioasă, dar nici nu obişnuiesc să-mi fac prea multe planuri. Știi vorba „dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale!”?  Îmi doresc un copil sănătos, asta e cel mai important. Mă trezesc în fiece dimineaţă cu gândul că totul va fi bine, iar mîine va fi şi mai bine decât azi! Altfel nu aş putea trăi.

Diana Decuseară

Diana DecusearăCe îți dorești cel mai mult pentru copiii tăi? Visezi să își calce pe urme careva dintre ei?

Îmi doresc să crească nişte persoane împlinite, armoniase. Să le pese de tot ceea ce le înconjoară. Să vrea mai mult de la viaţă, decât o canapea şi o telenovelă. Să fie mereu informate pentru a putea face faţă vieţii. Să îşi asume cu demnitate fiecare alegere pe care o vor face, cu toate consecinţele ei. Şi să ştie că IUBIREA este cea care contează la urma urmei. Dacă vor merge pe urmele noastre, nu știu. Misiunea noastră e să le oferim ocazia să încerce mai multe activităţi aşa ca să-şi descopere abilităţile şi să înţeleagă ce le place cu adevărat. Ambele merg la ore de balet, înnot, studiază câte un instrument muzical, frecventează atelierul de teatru pentru copii… Oricare ar fi alegerea lor, noi o vom respecta.

Diana, și-a dat Ian datoria față de tine (mă refer la povestea despre cum v-ați cunoscut voi)?

Datoria… Nu, încă nu am încheiat filmările, dar nici nu am renunţat la ele. Avem o altă preocupare acum. Dar… una ştiu: soţul meu nu a fost niciodată rău de datorie (râde).

Decuseară onică

Ian Onică, despre fetele sale și marele proiect al vieții:

„Proiectul-Familia” este îndeplinit, intuiam că va fi băiat, iar bucuria și împlinirea noastră abia urmează să se valorifice și să ne ofere emoțiile de rigoare. Când sunt mici nu sesizezi mult diferențele… fată, băiat – sănătoți să fie. Acum însă, văd în fetele mele mai multe calităţi de-ale Dianei… mai ales când gătesc împreună la bucătărie. Recunosc, mă topesc pupicii de noapte bună și cred că sunt răsfăţat (zâmbește). Dacă vine și flăcăul, nu-mi rămâne decât să împart bucuria.

decuseara onică

Îmi doresc mult pentru anii ce vin să călătorim în cinci cât mai des – e un vis din copilărie încă – să cunosc cultura şi tradiţiile diferitor ţări şi continente. Călătoriile schimbă oamenii, de cele mai multe ori spre bine. Aş vrea și pentru copiii mei acest lucru: să nu piardă nicio ocazie să vadă lumea…

Diana Decuseară

lia-fiaFoto: Dima Iacovlev

Vestimentație: Lia Fia

C.C. Zorile, etaj 2

Alexandru cel Bun, 83, etaj 2