Cel mai frumos și productiv eveniment pentru femei a avut loc pe 23 septembrie la BERD’s Design Hotel. O petrecere pe cinste organizată de Women Adventure Moldova. Zeci de femei au cunoscut și chiar au interacționat cu invitații speciali, speakeri din diferite domenii care au venit cu discursuri prețioase și au demonstrat, direct sau indirect, că atitudinea îți garantează succesul.

Aflată la a patra ediție, Women’s Day in Chișinău a fost organizat acum în stil american. De aceea și prima care a vorbit în fața celor prezenți a fost Kelsey Walters, președintele Asociației Patronale ”MOVCA”. Este măritată cu un moldovean, iar de 10 ani își trăiește visul american aici, în Moldova, unde împreună cu soțul au pus bazele dezvoltării agriculturii ecologice din țara noastră. A terminat studiile la Universitatea de Stat din Oklahoma și este economist în agricultură.

„Familia mea din Texas a dezvoltat o afacere care are mai mult de 100 de ani. A fost inițiată încă de către străbunicii mei, imigranți din Germania. De aceea, aș putea spune că rădăcinile mele în satul de baștină sunt foarte adânci, însă acum mai creem o viața unde avem un picior în Moldova și altul în Statele Unite. Deja se complică un pic, dar se dezvoltă lucruri frumoase. Trei industrii pe care le cunoșteam foarte bine înainte de a veni în Moldova era: creșterea vitelor, certificate anume pentru carne, cultivarea terenurilor pentru pășuni și extragerea petrolului și gazului, la fel, o industrie mare la noi. Când am venit în Moldova experiența mea un pic s-a schimbat: aici vite nu sunt, petrol nu este, pășuni multe, dar cam „lăsate”. Aici gestionăm peste 2000 de hectare de pământ și fiind o echipă tânără, am devenit destul de eficienți în ceea ce facem. Noi am început prin creșterea legumelor ecologice în Căușeni. Atunci am terminat proaspăt masteratul în SUA și am revenit cu multe idei și multă energie. Am văzut în piață că cererea este foarte mare, iar noi având resursele necesare pentru creșterea acestor produse, am hotărât să mergem înainte cu această afacere, cu creșterea legumelor ecologice. Am întâlnit desigur multe obstacole legate de legislație, autorizații etc. Această afacere am încheiat-o după un timp. Eu fiind economist de bază și provenind dintr-o familie de ingineri, am creat o companie de inginerie în SUA și am deschis o filială în Moldova. Încă sunt implicată în promovarea producției ecologice din Moldova, dar mai mult activitățile mele sunt în Colorado, Mexico, Utah și Arizona. Mai mult lucrez în SUA, dar aici o echipă locală foarte bună. Ce ține de viața personală: acasă vorbesc româna, fetița noastră învață în școală rusă, iar în oficiu toată ziua se aude numai engleză. Mă bucur de viața pe care o duc în Moldova, diferită de cea a prietenilor mei din SUA.”

Următorul speaker a fost Iolanta Mura, trainer pe afaceri din Moldova care recent și-a încheiat activitatea de director general al companiei „Bemol”. Compania pe care a condus-o a luat premiul mare pentru anul 2016. Este căsătorită cu un bărbat american, face acțiuni de caritate, iar la eveniment a vorbit despre succes și echilibrul dintre dezvoltarea personală și cea profesională.

„Succesul ni-l definim noi, fiecare în parte. Nu trebuie să judecăm pe alții prin propria percepție. Pentru că  de multe ori noi nu percepem societatea obiectiv, ci  după cum suntem influențați. Sfatul meu este să nu fiți zombați de regulile societății. Noi suntem diferiți și în asta nu este nimic rău. Până nu vă simțiți confortabili în pielea voastră nu o să realizați nimic. Într-o lume unde toți devin personalități, eu aleg oamenii. Caracterul este primordial, personalitatea – secundară. Aidoma unor conturi bancare, trebuie să ne creem fiecare din noi și un cont emoțional, ca lumea să ne perceapă ca fiind persoane de încredere și bune din toate punctele de vedere.”

women iolanta

De la WOMEN IN BUSINESS și o pauză în care oaspeții s-au putut bucura de o ședință foto și delecta cu un fourchete delicios, muzică și multă șampanie Bacio di Bolle, s-a trecut la etapa BELIVE ME – YOU ARE BEAUTIFULL. Iar pentru că frumusețea vine din interior, nutriționista Victoria Ursu, fondatoarea Centrului de nutriție „THEIA”, a purtat mai multe discuții interactive cu doamnele prezente în sală, subiecte legate de sănătate și alimentația corectă.

„Mâncarea ne aprovizionează corpul nostru cu micro și macro-nutrienți și microelemente, cum ar fi vitamine și minerale. În căutarea unui echilibru, Hippocrate a definit acea regulă de aur pe care oamenii o caută: cum un om să fie sănătos din punct de vedere fizic, mintal și emoțional. Omul ar putea să trăiască sănătos până la bătrânețe, fără niciun fel de pastile, dacă ar respecta regulile de sănătate. Astfel, această sănătate se obține încă din copilărie, ba chiar din burtica mamei, pentru că în a treia lună de sarcină se formează papilele gustative și ceea ce mănâncă mama în timpul sarcinii, aceea deprinde și copilul.”

În discursul său, Victoria a vorbit și despre alți factori negativi care ne îngreunează starea fizică și psihică, precum dependența de zahăr sau fast-food-uri și a împărtășit soluțiile despre cum putem abandona aceste vicii.

women vo

Despre tendințele acestui sezon și cum moda internațională influențează designerii de la Chișinău a vorbit Julia Allert, fondatoare brand-ului care îi poartă numele.

„Tendințele sunt întocmite de anumite firme, pe care brandurile le urmează. Dar un designer este diferit, el este un pictor. El nu are nicio legătură cu tendințele, dacă nu este un brand de mare anvergură. Designerii prezintă moda sau tot ce este frumos din punctul lor de vedere.”

ionalta women

Evenimentul s-a încheiat din nou cu o ședință foto și networking, iar surpriza a fost o tombolă cu premii din partea organizatorilor. Cadouri au primit și speakerii invitați, iar oaspeții s-au ales și cu o doză mare de informații care va servi drept impuls în cariera și viața personală a oricărei femei.