La un an de la izbucnirea războiului în Ucraina, Ministerul Afacerilor Interne anunță printr-un comunicat de presă că continuă să fie alături de poporul ucrainean și să condamne agresiunea nejustificată a Federației Ruse. În acest sens, ministrul Ana Revenco a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Ihor Klymenko, despre reziliența, solidaritatea și cooperarea țărilor noastre în fața amenințărilor externe.

Cei doi oficiali s-au informat reciproc despre situația la zi, îngrijorările cetățenilor, care înțeleg cât de aproape este războiul de casele lor, precum și despre măsurile luate de autoritățile moldovenești și ucrainene la frontiera de stat și în gestionarea afluxului de refugiați.


Ministrul Revenco l-a informat pe omologul său că MAI este solidar cu durerea cetățenilor ucraineni și este pregătit să asigure în continuare tot suportul, inclusiv pe sprijin și asistență celor care fug din calea războiului. Ministrul Klimenko a mulțumit, în repetate rânduri, cetățenilor Republicii Moldova, mai ales celor din localitățile aflate la granița moldo-ucraineană, pentru rezistența, toleranța de care dau dovadă de fiecare dată când viața și liniștea lor sunt perturbate de rămășițele rachetelor care cad pe teritoriul țării noastre.

Ihor Klimenko a mai spus că este perfect conștient de îngrijorarea pe care o pot produce aceste episoade în rândul oamenilor. În același timp, a dat asigurări că Ucraina ține piept și luptă acum pentru pacea noastră, a tuturor.

Cei doi demnitari au convenit să mențină cooperarea dintre unitățile de poliție și cele ale poliției de frontieră. De asemenea, omologii au evaluat posibilitățile de a extinde controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, pentru a facilita tranzitul de mărfuri, inclusiv cel feroviar. Măsurile vor contribui la reducerea șantajului economic din partea Rusiei și la asigurarea securității lanțului alimentar între Ucraina și Uniunea Europeană.

În contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului din Ucraina, Ministerul Afacerilor Interne al RM transmite un mesaj de recunoștință poporului ucrainean și colegilor din țara vecină, care luptă acum nu doar pentru pacea din Ucraina, dar și pentru cea din Republica Moldova și din Uniunea Europeană.

În semn de solidaritate, mai mulți șefi ai subdiviziunilor MAI au mers astăzi să depună flori la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, pentru eroii căzuți în război.