Astăzi, 7 martie, Misiunea Socială „Diaconia” lansează cea de a 14-a ediție a campaniei „Masa Bucuriei”. Acțiunea are drept scop sensibilizarea societății față de situația oamenilor nevoiași, în special a bătrânilor singuri, care din cauza sărăciei cu greu își permit o masă caldă. Tradițional, campania culminează cu o amplă colectă națională de produse alimentare în sâmbăta Floriilor, organizată în acest an pe 8 aprilie în cca 20 de localități, cu implicarea a sute de voluntari.

Sloganul campaniei este „Donația ta poate umple farfuria unui flămând!”
La evenimentul de lansare a participat Excelența sa Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, precum și tineri voluntari, care pe 8 aprilie vor transmite mesajul de
solidaritate persoanelor din întreaga țară.

„Uniunea Europeană oferă sprijin continuu persoanelor vulnerabile din Republica Moldova. Mă bucur să vă anunț că pentru al doilea an consecutiv, Uniunea Europeană susține campania ,,Masa
Bucuriei”. Alimentele colectate în cadrul campaniei vor fi distribuite în cantinele sociale ca materie primă pentru pregătirea prânzurilor calde sau ca pachete alimentare pentru persoanele din grupuri vulnerabile”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Igor Belei, director executiv Diaconia: „Implicarea în această Campanie este un semn de maturitate socială. Știm că presiunea prețurilor este asupra fiecăruia dintre noi, dar cu atât mai mult  asupra celor care nici până acum nu și-au permis o bucată de pâine. Pentru oamenii nevoiași, bucata de pâine a devenit un lux, chiar dacă suntem în secolul 21 și pentru mulți e o banalitate. Credem că îndemnul la solidaritate pe care îl încurajăm în perioada postului mare, cu atât mai mult în apropierea Sfintelor sărbători de Paști, are puterea de a ține vie speranța tuturor celor care au mare nevoie de bucata de pâine pe masă. Participarea tinerilor voluntari în campanie ne oferă încrederea că viitorul nostru este mai sigur și mai durabil, având o generație care trăiește implicarea prin propriul exemplu.”

Toate resursele acumulate în campanie vor fi distribuite oamenilor nevoiași  pe parcursul anului sub formă de pachete alimentare sau prânzuri calde prin intermediul cantinelor sociale. Din acest motiv, Diaconia recomandă donația de produse alimentare neperisabile și cu termen de valabilitate mai mare: crupe, ulei, paste, zahăr, sare, conserve. În 2022, colecta s-a desfăşurat în 120 de magazine din 21 de localități din ţară, iar în rezultat, au fost donate și distribuite persoanelor în nevoie peste 30 tone de produse alimentare.

În acest an, campania este sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” cofinanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.
Perioada de implementare a proiectului este  01.01.2022 – 31.12.2024, valoarea totală fiind de circa 1,3 mil. EUR.

În anul 2023 campania este realizată în parteneriat cu: Banca de Alimente, Kaufland, Metro, Fourchette, Linella, Family Market, Local, Slavena Market, Green Hills, Velmart.