După ce au trecut toate sărbătorile, și pe stil nou, și pe stil vechi, după ce am băut apa sfințită de la Bobotează, pentru a ne purifica sufletele, pentru multe din noi ar fi bine să ne curățim și organismul. Mesele copioase de la sărbători au prost

Partea bună e că nu-i nevoie de o dietă strictă de detoxifiere pentru a ne reveni.

întărirea sistemului imunitar

Eleferie Pitel, medic gastrolog la Centrul Medical Privat „Sănătate”, spune că organismul uman are nevoie de o cură de detoxifiere la începutul fiecăriu sezon. Mai mult, el adaugă că eliminarea tuturor toxinelor din organism întăreşte sistemul imunitar. „în mod normal, organismul nostru are capacitatea naturală de detoxifiere. Principalele mecanisme de detoxifiere a organismului sunt colonul, plămanii, ficatul, rinichii și pielea.”

Organele respective elimină toxinele provenite din alimentele contaminate cu pesticide, ierbicide, din alimentele cu E-uri, din aerul poluat. Respectiv, ele sunt cele care au nevoie de curățare.

Apă cât cuprinde

Inga Ugnenco, medic internist la același centru medical, ne recomandă să sporim aportul de fibre alimentare. „Introducerea în regimul alimentar a fructelor și legumelor crude și a 2 litri de apă pe zi sunt principalele reguli ale unei cure de detoxifiere. Consumați câte 2-2,5 litri de apă zilnic! începeți-vă ziua cu un pahar mare de apă, pentru a elimina toxinele.”

Ea ne mai sfătiue să evităm zaharurile rafinate, pâinea albă, dulciurile. „Alegeți produse naturale: pâine integrală, fructe, legume. Dieta nu trebuie sa fie monotonă, e bine să predomine vitaminele A, C, E și acizii grași, care stimulează imunitatea și previn îmbătrânirea.”

Care e riscul?

„Da, știu asta”, veți spune, „astfel de sfaturi citești peste tot”. Și veți avea dreptate. Dar ceea ce se uită să menționeze de obicei, atunci când se recomandă dietele detoxifiante, sunt riscurile și efectele secundare.

Deoarece organismul era obișnuit cu alt stil de viață și alimentație, în urma detoxifierii apar și reacții adverse. Medicul internist ne avertizează că primele simptome sunt balonările.

,,Pot fi ușoare reacții de disconfort, dureri suportabile, crampe, grețuri, iritații ale pielii la începutul curei pentru dezintoxicare a organismului. Este un fenomen normal. Acestea sunt așa-numitele reacții de curațire, de aceea dezintoxicarea organismului nu trebuie întreruptă, fiindcă acestea sunt semne evidente că organismul  lucrează și elimină.

„Veșmântul” nostru cel de toate zilele — pielea

Cel mai mult are de suferit în urma acestui proces pielea, findcă toxinele acumulate în organism ies și prin porii ei. Ludmila Baleca, medic dermatolog de la Centrul Sănătății Femeii „Dalila”, spune că o curățire regulată a tenului în această perioadă va ajuta la revigorarea lui.

„Pielea are nevoie să fie curată acum, pentru a contribui eficient la eliminarea excesului de apă care este consumată în timpul detoxifierii.” Sfatul ei este să alegem masajul și plimarea în aer liber.

„Mergeți o dată pe săptămână la masaj, deoarece stimulează circulația sangvină și ajută pielea să elimine toxinele. Plimbați-vă prin locuri cu aer curat, fiindcă mersul pe jos oxigenează sângele și asigură o detoxifiere rapidă.”

Restricții pentru pacienții cu boli digestive

Atât dermatologul, cât și medicul gastrolog recomandă sesiunile de dezintoxicare numai celor care nu suferă de afecțiuni ale sistemului digestiv. în cazul în care știți că aveți (sau ați avut) probleme cu ficatul, stomacul sau intestinul, treceți mai întâi pe la medicul de familie sau consultați gastrologul.

„Deși terapia este recomandată în tratamentul afecţiunilor hepatice, gastro-intestinale şi dermatologice, aceasta trebuie să se facă sub supraveghere medicală. O dietă severă poate favoriza dezvoltarea altor afecțiuni ale stomacului și ficatului sau accentuarea celor existente,” specifică medicul de familie Tamara Nacu.

în fine, schimbarea stilului de viață este o condiție obligatorie într-o cură de detoxifiere. Mișcarea, renunțarea la fumat și dieta bogată în fibre sunt aliații organismului nostru în detoxifiere. 

Distribuie articolul: