Într-un orășel șters, de provincie, Profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară ,cu cea a Monei – tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.

Piesa se joacă pe 26 ianuarie, ora 18:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

I-am întrebat pe mai mulți actori de la național cum au primit rolul lor din „Steaua fără nume” și ce emoții au atunci când îl joacă:

Olga Guțu-Cucu, actriță: „„Steaua fara nume” – o extraordinară poveste de dragoste în care am plăcerea și onoarea să joc rolul Domnișoarei Cucu. Încă din anii de studenției am încercat să interpretez acest personaj și am avut o mare frică de el. Îi mulțumesc enorm regizorului Sandu Cozub pentru magia pe care o face. Știe întotdeauna să te descopere. Și o face cu multă înțelepciune, tact și profesionalism. Am redescoperit-o pe Dra Cucu. Pe lângă faptul ca este riguroasă, aparent seacă și exactă, este și plină de pasiune și dragoste față de domnul Miroiu, care nici n-o observă, nici n-o percepe ca femeie”, ne-a declarat actrița.

Diana Decuseară Onică, actriță: „Azi trăim într-o societate care derapează spre consum. Ne rotim cu toții în malaxorul rutinei. Omul aleargă la muncă ca să câştige, apoi să cheltuie, apoi iar să adune şi tot aşa… Dar la un moment dat te opreşti, ca să-ți dai seama că omul are nevoie nu numai de mîncare, îmbrăcăminte și încălțăminte – sufletul omului are nevoie de o poveste, de o visare,de evadare într-o altă dimensiune… Spectacolul „Steaua fără nume” oferă exact această oportunitate! Alături de personajele acestei piese spectatorul poate evada într-o frumoasă poveste de dragoste. E despre vise, despre singurătate şi, mai ales, despre dragostea care poate mişca sori şi stele.

Am visat să joc Mona încă din anii de facultate. Stăteam într-un colț, undeva la balconul doi şi o admiram pe Silvia Luca care a jucat cândva acest rol, apoi Vera Mariancic a jucat acelaşi rol la teatrul rus А.П.Чехов. Pe atunci mi se părea un vis irealizabil. Dar, uite că peste ani, s-a întâmplat. Deci: „Ai grijă ce-ți doreşti, că s-ar putea să se-ntâmple” este o afirmație foarte adevărată”, spune cu mult zâmbet Diana.

Ghenadie Gâlcă, actor: „Rolul ăsta a intrat ca un tren accelerat în viața mea. Or… dacă eu eram sigur că nu o să se oprească, mai mult ca atât, liniile de cale ferată nici nu au fost proiectate să treacă pe alături – el, totuși, s-a oprit. Mi-a adus nopți nedormite, repetiții, pe alocuri neîmplinite, frământări sâcâitoare, dar și satisfacția lucrului cu niște colegi minunați. Un text luminos și plin de poezie care, chiar dacă nu are „Happy End”-ul hollywoodian, merită savurat și promovat pe toate planurile”, spune actorul care îl joacă pe Profesorul Miroiu.

Revista22.ro: „Regizorul Alexan­dru Cozub a gă­sit această cheie, folosind-o și mai departe pentru a pune în contrast traiul meschin din orășelul prăfuit cu as­pi­rațiile mai știu­te sau mai neștiute ale per­so­najelor. A fost ingenios și când, îm­preu­nă cu scenograful Iurie Ma­tei, a conceput un decor ca­re reprezintă la în­ceput bi­roul necăjit al Șe­fu­lui gării, cel ce se înfruptă din rața călcată de tren, și care se transformă apoi prin ma­nevre simple, la vedere, în camera sărăcăcioasă a pro­­fesorului Miroiu. De fapt, acesta o aranjează cu mâna lui, făcând din bancă pat și din birou lavabou, scoțând de sub podea em­blematicele rafturi cu cărți, pe Keppler și Copernic, mentorii as­tro­nomului. Ro­man­tismul scrierii se insta­lează mai greu, însă, fiindcă impiegatul (Petru Oistric) are apucături de jandarm, strigă la pasageri brus­când până și limba, iar proaspăt so­si­ta Necunoscută, viitoarea stea (Diana De­cu­seară), e cam prea în­țe­pată și fără ma­nie­rele presupuse de o divă care vine de la Sinaia, de la Casino. Ca să nu mai vor­bim de Domnișoara Cucu, pen­tru care e în firea lucrurilor să vorbească răstit cu ele­va Zamfirescu surprinsă pe pe­ron fără număr, actrița (Olga Guțu-Cucu) fiind în no­tă, cum ar spune un cronicar de pe vre­mea lui Sebastian.”

Precizăm că premiera piesei a avut loc pe 1 martie 1944, iar scriitorul Mihail Sebastian publica atunci sub pseudonimul Victor Mincu, la teatrul Alhambra din București. Presa vremii a descris astfel evenimentul: „Autorul, Mihail Sebastian, se ascunde sub alt nume. Agenții „Siguranței” sunt în sala Alhambra, arhiplină de altfel. Nu a fost un succes, a fost un triumf!”.

Piesa se joacă pe 26 ianuarie, ora 18:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. BILETE online