Revista VIP Magazin a lansat recent o ediție specială a proiectului, dedicată femeilor. În revistă apar 50 de femei care s-ar reinventat, s-au descoperit, inspiră sau fac ceva pentru țara noastră. Nadia Darie, editoarea șefă EA.md, a acordat un interviu în care vorbește despre cum s-a reinventat redacția pe timp de pandemie, pe ce mizează conținutul revistei online și cine îl creează.  

10 ani de EA.md

Din fericire putem spune asta cu mâna pe inimă, cu certitudine și fără să mințim cititorii, EA.md face în octombrie 2020 exact 10 ani. Deci pe 10.10.10 a apărut revista – un proiect al patru absolvente din acel an a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. Am venit în echipă pe la anul 2 și, de 7 ani sunt cea care se culcă și se trezește cu tot ce înseamnă această revistă: de la o literă scăpată, un titlu care cuiva nu place și până la cele mai frumoase evenimente în pijamale dedicate exclusiv femeilor.
E greu să te menții în top, făcând știri de nișă, făcând materiale dedicate cu predilecție femeilor și, poate cel mai important, dorindu-ne mereu să păstrăm calitatea materialelor, imparțialitatea și corectitudinea, fără însă să devenim plictisitoare. Avem practic o circumstanță foarte deosebită, bățul fiind mereu cu două capete. Deci dacă „apleci unul prea tare, precis îți ajunge în frunte celălalt” și invers.

Ne-am reinventat în pandemie

Toate fetele, deoarece echipa EA.md este total feminină, au luat computerul, telefonul, stativul și toată răbdarea din lume și au continuat munca foarte activ de acasă. Chiar dacă adaptarea a fost mai dificilă sau mai greu ne era să ne organizăm, cred că pandemia a venit și cu efectele ei benefice. Vorbesc aici despre mai mulți oameni online, în special în primele luni de izolare, de o disponibilitatea mai multă pentru lecturi sau video-uri – deci un timp mai mare petrecut pe site-uri sau rețele și, respectiv, audiențe crescute pentru noi.
Am fost nevoiți să ne regândim anumite proiecte video ca să poată fi realizate și la distanță, iar aici experiența de Mobile Journalism – o tendință a ultimilor ani pe care o stăpânim foarte bine – ne-a ajutat mult. La moment avem trei proiecte video pe care le ținem exclusiv de acasă, fiind realizate cu smartphone-uri de ultimă generație, tehnică de stabilizare și doar pe partea de editare intervin colegii din regie. O altă provocare a fost transferul materialelor video în siguranță și posibilitatea de a lucra cu ele rapid, la un click distanță. Know-how-ul grupului Interakt din care facem parte a fost esențial în această problemă, având parte de soluții rapide, la scurt timp după identificarea problemei. Asta ne-a permis să rămânem antifragili, să nu ne doboare nimic, ci din contra, să reușim să culegem avantaje.
Pretindem sau ba, pandemia ne-a afectat mult. Foarte multe domenii conexe femeilor: beauty, sport, îngrijire etc au avut de suferit, iar noi am pătimit din urma reducerilor costurilor pentru publicitate ale acestor domenii. Chiar dacă am continuat să muncim de acasă, alături de copiii care făceau lecții online (în cazul meu) și de toată familia în general, n-am cedat la capitolul calitate a materialelor și am păstrat mereu vie inspirația pentru noi și noi proiecte desfășurate cu dăruire.

Ostașele luptă până la urmă

Mai mult pot spune, am avut și motiv temeinic să o fac. Născusem la începutul lui 2015 al doilea copil, am avut și provocări de sănătate legate de copil – puteam liber să ridic mâinile și să spun „lăsați-mă să-mi cresc copilul”. Ei bine, abordarea mea a fost alta, or EA.md pentru mine este un proiect la fel de important, e practic „fata aia pe care am crescut-o până acum (atunci)” – n-o puteam abandona.
E simplu să spui „nu pot” sau „până aici” a mers ostașa. Dar ostașele (chiar dacă acest cuvânt poate nu există) luptă până la final. Eu nu știu unde este finalul, însă din fericire lipsă de inspirație nu avem. Căutăm mereu motivație, pentru noi, pentru echipă, pentru cei care ne citesc și încercăm, prin propriul exemplu. Să demonstrăm că e posibil să faci ceva în țara asta, pentru aceste femei deosebite care ne citesc. Și care nu-s puține.

Eșecuri sau victorii?

Mă marchează, dar nu trăiesc cu ele. Din fericire sunt omul care e deschis și sincer, spune tot ce are și nu ține ca să se umple „cutia Pandorei”. Așa e și cu eșecurile, ele vin, își lasă lecția și pleacă – important este să n-o uităm și să n-o repetăm. Mai plâng și eu în pumni. Sunt plângăreață tare, în general, „am izvoarele la suprafață” – cum îmi zicea mama când eram mică. Dar îmi trece repede – ăsta e marele avantaj.
Savurez la maxim orice mică reușită. Recunosc, sunt omul care își ia energia din aprecieri și din feedback-ul oamenilor pentru ceea ce fac. Mă bucur extraordinar când reușim să aducem mulțumire, bucurie, pe fața unei eroine a materialelor noastre, de exemplu, și ne bucurăm enorm toate atunci când ne reușește o nouă ediție în pijamale, un alt exemplu. Atunci simți spiritul de echipă, vezi că munca și eforturile nu se fac în zădar și ai un motiv în plus să mergi mai departe. Ce poate fi mai frumos. Mai motivant.

Interviul integral în revista VIP Magazin „50 de Femei”