Mihai Stamati - designerul moldovean, devenit celebru pentru săniuțele, jucăriile și mobilierul confecționate din lemn, a inventat un dispozitiv sugerat de stilul de viață online exagerat al societății moderne. Dispozitivul este menit să descurajeze obișnuința de „a sta cu nasul în telefon” mai tot timpul, făcându-i pe oameni în acest fel să interacționeze live, măcar atunci când au prietenii alături. Prototipul va fi expus la București în perioada 4-22 septembrie.

„E tot mai des întâlnit fenomenul când oamenii își dau întâlnire la o cafenea, de exemplu, și nu comunică. Fac poze, sunt ocupați cu expedierea pozelor sau discuțiile pe chat-uri, astfel încât nu mai stau de vorbă cu oamenii pe care i-au invitat de fapt lângă ei. Așa că am hotărât să creez ceva care să descurajeze un pic această obișnuință. Unii deja se pedepsesc reciproc prin obligarea la plata notei în caz că se cedează în fața tentației de a pune mâna pe telefon la întâlnire. Eu am transformat practica într-un dispozitiv interactiv și onest”, ne-a povestit Mihai.

bbd5dd1202b1325c8172bc9a4c9dd53f4c29ab8d

Dispozitivul „Provocarea offline” este destinat în special locurilor de întâlnire cu prietenii. Fiecare participant are la dispoziție cel mult un minut ca să își verifice mesajele și să răspundă la apeluri. Aceste date sunt înregistrate de un micro procesor și în caz că cineva depășește termenul de 60 de secunde, pe ecranul central al dispozitivului se activează culoarea care corespunde secțiunii în care a stat telefonul, ceea ce înseamnă că persoana a pierdut provocarea și va plăti întreaga consumație de la masă (în caz că e vorba de o întâlnire la cafenea, bar, etc).

8f1a3652061d64b1b47e71eda342ecc312820a05

Invenția lui Mihai Stamati a ajuns în finala unui concurs organizat de un operator de telefonie mobilă din România. Printre concurenți se numără alți doi moldoveni.

Citește și: O canapea din stuf, o lampă din in, un scaun croșetat – create de doi moldoveni. Lucrările sunt expuse în Franța (Foto)

„Andrei Gramatschii vine cu „Roll” – o lampă minimalistă cu o boxă bluetooth, senzori climă și un asistent inteligent integrat. Andrei Zbancă propune un Power bank cu memorie Internă, care te scutește de grija pentru memoria si bateria telefonului în timp ce nu ești acasă. Cu acest „EM Power bank” poți asculta și muzică, îl mai poți folosi ca bec. O funcționalitate de bază al „EM” este și faptul că el poate fi folosit ca suport pentru telefon”, relatează Mihai.

Concursul prevede un premiu de 5000 de euro și alte 12 premii pentru designerii care au acumulat cele mai multe voturi din partea publicului. Votați invențiile celor trei moldoveni accesând pagina oficială a concursului: techabreak/smart-design-challenge.