După ninsorile din aprilie 2017, în fața Bibliotecii Naționale, a căzut un platan. Unul viguros care a crescut mai multe decenii la rând. La două luni după ninsoare copacul încă mai era în fața Bibliotecii, răsturnat și bucățit, cu rădăcina încă vie, pe jumătate îngropată în mormanul de asfalt. Designerul Mihai Stamati, autorul mai multor proiecte urbane deosebite de la noi, trecând prin preajma lui, s-a întrebat: „ce-ar fi dacă acest platan chiar ar rămâne acolo, valorificat și renăscut ca mobilier urban?!” Zis și făcut! Povestea o aflăm chiar de la el.

Ideea

„Am lansat cu această ocazie un proiect, care să povestească despre acei copacii prăbușiți în Chișinău la sfârșit de aprilie și în același timp să ofere spațiului public o alternativă de mobilier urban realizat din trunchiului unuia din ei. Ne-am propus ca scuarul Bibliotecii Naționale „Vasile Alecsandri” și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” să rămână în continuare mediul acelui Platan. Un mediu în care el ar continua să existe sub forma de bănci de diferite dimensiuni şi configurații, modelate în dependență de geometria pe care o are fiecare trunchi în parte. E vorba de prelucrarea de manieră sculpturală a masivului și îmbinarea acestuia cu elemente de metal, astfel încât băncile să fie dotate cu suporturi pentru carte, laptop și suport pentru biciclete, servind trecătorilor de pe strada 31 august 1989 un bun prilej pentru popas, dar și un spațiu care predispune la comunicare, interacțiune și evenimente culturale în aer liber”, povestește Mihai pe blogul său.

Susținere

Proiectul a fost unul binevenit, dar și susținut de autorități. Pentru realizarea acestuia și-au adus sprijinul Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, în persoana Anei – Lucia Culev; Universitatea Tehnică a Moldovei, în persoana rectorului Viorel Bostan, care au oferit locația pentru ca echipa să lucreze; dar și mai multe servicii ale primăriei: Direcția generală arhitectură urbanism și relații funciare, Direcția generală locativ comunală, Întreprinderea Municipală Spații verzi. Instalarea mobilierului urban în scuarul bibliotecii a fost coordonată cu aceste direcții, echipa obținând în acest sens aviz pozitiv prin dispoziția semnată în data de 14 august, 2017.

Echipa

Echipa care a coordonat și în curând duce la bun sfârșit acest proiect este compusă din entuziași, tineri arhitecți sau sculptori care și-au pus fiecare dibăcia și umărul în ceea ce va fi o construcție pe care orașul nostru n-a mai văzut-o. Mihai Stamati – designer, coordonator de proiect; Pavel Obreja – sculptor; Ion Zbancă – designer; Andrei Zbancă – designer. Mihai Stamati povestește cum avea deja ideea, iar copacul fusese ridicat din fața Bibliotecii Naționale. A fost nevoie de mai multe demersuri pentru ca acesta să ajungă în atelierele lor, înapoi.

Provocare

„Următoarea provocare a fost să decidem ce facem cu 6 butuci și o rădăcină de 2 tone… Nu e chiar atât de simplu să valorifici acest material care trebuie transportat, depozitat și modelat. Ne-am dat seama în ce bucluc ne-am băgat atunci când rădăcina nu s-a lăsat ridicată cu prima macara, apoi când aceasta a îndoit bordurile remorcii și în final când aceasta a trebuit despicată pe verticală ca să putem face din ea ceea ce ne-am propus. Să desfaci în două o rădăcină de 2 tone cu diametrul în bază de 1,8 m nu e chiar același lucru cu a sparge lemne pentru foc. Și aici  mulțumim „drujbarilor„ cu drujbe de 1,5 m anvergură și celor care au inventat barosul (maiul) și penele. Câțiva litri de benzină, mai mulți litri de bere, că vorba ceea „Drujba-i drujbă, dar brânza-i cu bani”… și rădăcina a fost despicată”, mai scrie Mihai.

Continuarea

Prin acest proiect designerul vrea să atingă strune sensibile ale Chișinăuienilor, să le arate că totul poate prinde o nouă viață, trebuie doar să ne lăsăm imaginația șă lucreze. Iar asemenea cazuri pot fi multe, asemenea platani pot fi și în curtea ta, de ce nu am face din aceste căderi o tradiție de a le da copacilor o nouă viață?

„Vrem să instalăm aceste bănci acolo unde a crescut copacul, exact la un an distanță după ce a fost luat din scuarul bibliotecii. Cu, sau fără multă lirică, e o mică amintire despre acel fenomen din aprilie 2017, după care mulți arbori au ajuns pe foc, unii probabil mai stau și acum depozitați undeva pe stadioane. Dacă-i găsiți, încercați să le rescrieți povestea…”, vă îndeamnă designerul.