Când vorbești despre grație și haine fine imediat îți vine în minte numele Elenei Zbârnea. Abordarea personală pe care o dă fiecărei creații face ca acestea să fie deosebite și să vorbească despre personalitatea femeii care le îmbracă. Designerul recunoaște că este foarte atentă la selecția de stofe, dar și la finisaje, care, de cele mai multe ori, înseamnă detalii minuscule, montate doar manual. De un an și ceva încoace se laudă cu marea ei sursă de inspirație - Paul, cea care a generat marea realizare a anului - „Sophie”. Despre toate, în detalii, în interviul de mai jos.

Elena, împarți de ceva vreme rolul de mămică și cel de designer. Cum te ajută feciorul la creație și cum reușești să le îmbini armonios?

elena zbarnea si paulPaul are un an și doua luni, iar eu am impresia că am fost mama lui din totdeauna. Deși mereu am fost activă, copilul m-a mobilizat și mai mult. Am învățat să profit la maxim de timpul liber, prin urmare „zăboveală”, frământările, și chinurile creației au fost expulzate în afara timpului, când îmi revine o clipă, sar scântei!

De unde vine inspirația pentru tot ceea ce creezi, fie rochie de mireasă, fie de seară, fie una de cocktail?

A fi inspirat înseamnă a fi în primul rând informat, despre ce se face la moment în domeniul tău. Inspirația vine și la primul contact cu o stofă nouă. La fel, ascultând cu grijă preferințele clientelor mele, inspirația se prezintă ca un rezultat firesc al discuțiilor purtate cu ele. Uneori chiar și o noapte, în care tot ce vrei e să dormi, iar rolul de mamă te ține în priză până dimineața, poate declanșa un proces surprinzător de inspirat.

salon sophie elena zbarnea

Ai anumiți designeri pe care îi urmărești și tendințele cărora te inspiră cumva? Ce ai vrea să împrumuți de la ei?

elena zbârneaUrmăresc tot ce se face în modă, dacă ar fi să remarc pe cineva, asta ar fi: Georges Hobeika, Paolo Sebastian Ralph&Russo, Berta, Hayley Paige, Zuhair Murad. Alături de aceste nume mari, un loc aparte în predilecțiile mele îl au designerii cu case de modă mici, care fac chestii boeme cum ar fi bunăoară Rime Arocardy, un superb brand parizian, la mare căutare printre americani. Cred că pot să continui lista la infinit…

Sunt foarte încântată de câțiva designeri din România care au reușit să se facă remarcați și căutați pe plan internațional, ceea ce solicită un efort colosal. Nu e greu să te faci cunoscut, trăind într-o țară mică, în care industria modei se află într-o stare de emergență… E mult mai greu să îți faci loc pe piețe suprasaturate, ce nu duc lipsă de nimic.

Cum să reușești în această piață mică, cum să fii unic și să te diferențiezi de ceilalți?

În primul rând, doar fiind onest cu tine însuți reușești să rămâi autentic, să înțelegi ce îți reușește cel mai bine și să muncești în continuu pentru a te autodepăși. E greu să faci ceva extrem de diferit și unic în modă, urmându-i curentul. Aș spune că abordarea personală, selecția de stofe, atenția sporită la detalii și finisaje sunt atuurile mele de moment.

Ce au special, deosebit creațiile Sophie și de unde vine acest nume?

În greaca veche, Sophie înseamnă înțelepciune, iar pentru mine, acest nume e o simbioză între feminitate și rafinament, calități pe care vreau să le combin în brandul Sophie. Acum Sophie mai înseamnă și spațiu în care veți găsi mereu colecții gata. Iar cea de primăvară/vară, rochii de mireasă și de seară, este deja în atelier.

sophie elena zb

Ceea ce ne deosebește, este faptul că știm să ascultăm atent istoria fiecărei femei care ne trece pragul, să-i deslușim dorințele și astfel să o aducem mai aproape fericire. În 5 ani de activitate am reușit sa văd sute de ochi sclipitori ai femeilor care ne-au încredințat cea mai importantă rochie, cea de mireasă – asta e o responsabilitate și o plăcere aparte.

Dacă ar fi să alegi o ambasadoare a brandului tău, dintre personalitățile autohtone sau internaționale, cine ar fi?

De-aș putea, aș alege-o pe Marion Cotillard – ea întruchipează întru totul prototipul femeii Sophie: naturală, un pic timidă și cu o carismă debordantă!

sophie by elena zbârnea

Ai fost și stilist pentru vedete sau în diverse proiecte renumite, cum a fost pentru tine această experiență?

Îmi place să experimentez din când în când. Rutina te face să amorțești, iar în așa momente, colaborările cu artiștii sau televiziunea sunt foarte revigorante. De exemplu, când lucram la „Moldova Are Talent”, elena zbârneaîmbrăcam uneori 70 de participanți la un singur show, care e live. Aflam cine sunt ei doar cu o săptămână înainte, termeni foarte restrânși pentru a reuși să gândești și să realizezi un costum de scenă, multe dintre ele trebuiau cusute, iar dacă în teatru poți să mizezi că micile imperfecțiuni nu se vad din sală, pe ecran totul trebuie să fie la patru ace! Am trăit în așa regim câteva luni. Atunci mi-am testat bine limitele, dar îmi aduc aminte cu drag de această experiență.

Colaborările cu artiștii sunt și ele interesante, dar necesită consacrare și timp, care e un lux ce încă nu mi-l permit la moment, zbătându-mă între Paul și „Sophie”.

Ce planuri de viitor ai conturat pentru activitatea de designer, dar și cea de mamă?

Cele mai mari planuri pentru 2017 le-am realizat luna asta, am lansat prima colecție, site-ul și magazinul Sophie, iar ca bonus, tot în aceeași zi, copilul meu s-a lansat în ale mersului. Am avut în plan doar primele trei puncte, așa că mă tem să mai prognozez ceva. Cert este că anul se anunță a fi unul foarte activ.

Foto: Sophie.md