Soarta designerului englez John Galliano este o adevărată suită de încercări pe care artistul nu le-a eșuat. Acum câțiva ani, designerul a fost alungat de la atelierul Dior. După un șir întreg de judecăți și luni petrecute în clinici de reabilitare, Galliano s-a întors în lumea modei și a devenit directorul creativ al brandului Maison Margiela. Colecția de debut, în calitate de director creativ al acestei mărci, a avut loc acum câteva zile, în afara tradiționalelor săptămâni de modă. 

Galliano a fost concediat de la Dior în 2011, după un scandal rasist, generat de o serie de afirmație emise de Galliano la Paris: „Îl iubesc pe Hitler!”, exclama acesta în timpul unei vizite la cafeneaua pariziană La Perle. Mai rău e că una dintre femeile care stătea la o masă de alături a încercat să-l liniștească pe designer, însă a primit și ea o replică pe potrivă: „Oamenii ca tine ar trebui să fie morţi. Mamele voastre, strămoşii voştri, toţi ar fi trebuit să fie gazaţi”, a mai adăugat acesta. 

Scandalul a escaladat în mass media din toată lumea, atrăgând după sine doar critici. Una din organizațiile specializate în apărarea drepturilor omului a sugerat managerilor Dior să-l concedieze pe designer din funcția de director creativ, ceea ce s-a și întâmplat. Cea mai indignată dintre vedete a fost chiar Natalie Portman – actriță cu origini evreiești, care s-a simțit afectată de afirmațiile denigratoare ale lui John Galliano.

Prezentarea colecției de debut a designerului, de când a devenit director creativ al Maison Margiela a avut loc într-o atmosferă retrasă. Potrivit revistei ELLE, fotografii angajați la revistele de modă nu au avut acces la eveniment. Au avut acces doar trei fotografi aleși de Galliano, care au respectat condițiile designerului.

Colecția de ținute „Artisanal” a scos în vileag încă din primele secunde ale prezentării că din 2011 și până acum, designerul a trecut printr-o perioadă de redescoperire și reinventare. Ținutele teatrale din perioada activității sale la Dior au fost schimbate cu ținute în stil ascetic. Suprarealismul este, de fapt, unul din elementele definitorii ale acestui brand vestimentar. 

Pe lângă combinațiile roșu-negru ale ținutelor vestimentare, Galliano a optat și pentru accente alb-bej-auriu, plus printuri animale. Designerul nu s-a limitat la stofe și accesorii, așa că a exploatat din plin resursele pe care le avea la îndemână. Penele, acele și cristalele sunt doar câteva dintre accentele mânuite cu iscusință de către designer. 

Este colecția de apogeu a artistului – o serie de ținute cu personalitate extravagandă, accesorizate cu măști și încălțăminte bicoloră, cu platformă masive. „Artisanal” va fi prezentată repetat la Săptămâna Haute Couture, care se va desfășura la Paris între 25 și 31 ianuarie.

Foto: olgadonotdisturb.blogspot.comjezebel.com, ELLE

Distribuie articolul: