Dacă există ceva care vă reflectă direct personalitatea și stilul dumneavoastră de viață, cu siguranță aceasta este alegerea mobilierului din camera de zi. Înainte de a face o aleger, e bine să aveți câteva noțiuni generale în ce privește oferta și caracteristicele fiecărui tip de mobilier, inclusiv plusurile și minusurile. Un mobilier bine ales adaugă lux în camera de zi și vă face viața mai confortabilă și elegantă. Dacă este conceput în mod corespunzător, mobilierul instalat poate învia uimitor activitatea în cameră de zi. Mobila pentru această zonă a casei este disponibilă într-o varietate mare, așa că trebuie doar să vă gândiți ce fel de materiale s-ar potrivi mai bine cu stilul dumneavoastră de viață, obiceiurile și caracterul. Pentru a vă ușura alegerea într-o astfel de situație, vom enumera mai jos tipurile de mobilier pentru living în funcție de materiale și de semnificația acestora în materie de design.

Mobilier pentru living din lemn natural – lemnul este unul dintre materialele cel mai frecvent utilizate pentru fabricarea mobilei. Mobilierul din lemn natural transformă camera de zi într-o zonă caldă, elegantă și primitoare. Versatil prin natura sa, acesta poate conferi încăperii fie un aer simplu și sofisticat, fie unul tradiţional (cu accente de provincie românească, de Toscana sau de Provence) sau modern și minimalist, în funcție de culoare sau finisaj.

Camera de zi poate fi îmbinată cu lemn în întregime, începând de la o canapea în stil rustic, cu picioare de lemn și continuând cu o masă, o consolă, dulapuri, rafturi, scaune și multe altele. Șlefuirea netedă sau finisajul perfect al tuturor elementelor de lemn va impune un decor splendid, cu un parfum puternic de nobilitate, pe când un finisaj mai grosier, aproximativ și dur va impune un stil rustic.

În funcție de tipul de lemn, acesta poate fi mai mult sau mai puțin pretențios, iar durabilitatea crește direct proporțional cu duritatea lemnului și prețul acestuia (pinul, frasinul sau fagul fiind mai accesibile, iar nucul, cireșul sau stejarul fiind mai scumpe).
 
Mobilier pentru living din materii lemnoase combinate cu aluminiu (PAL) – mobilierul din PAL combinat cu aluminiu este un excelent exemplu de adaptare sau tranziție. În cele mai dese cazuri, acest tip de mobilier este prezent în casele persoanelor tinere sau care se află în continuă schimbare, acolo unde același element de decor sau mobilier nu va sta mai mult de un sezon. Marele plus al acestor materiale este versatilitatea și calitatea de a se adapta ușor la oricare cerințe tehnice sau estetice.

Aluminiul este un metal uşor şi extrem de maleabil, astfel că poate fi modelat în diferite forme, iar materiile lemnoase sunt o completare perfectă a acestuia. Pe de altă parte, durabilitatea acestor materiale este scăzută, comparativ cu lemnul — dar la fel este și prețul. Mobilierul de aluminiu poate cuprinde o mulțime de elemente precum scaune pliante, scaune de bar, seturi de masă şi multe altele.

Mobilier pentru living din alamă în combinație cu lemn masiv – în general, mobilierul pentru camera de zi din alamă și lemn masiv se concentreaza pe stilul antic tradiţional, dar se pretează și pentru o serie de modele contemporane mai deosebite. Prețul acestuia depinde adesea de design, însă în general se situează în categoria superioară. 

Mobilierul din alamă este lustruit şi lăcuit pentru a da o culoare strălucitoare de aur elementelor metalice, iar lemnul în cele mai dese cazuri este negru satinat sau finisat în stil antic, cu un efect vizual învechit. Cele mai utilizate elemente de alamă în mobilierul de living sunt cuierul, scaunul de bar şi de masă, suporturile diverse sau, mai nou, cutia ori lada de zestre.

Mobilier pentru living din piele sau materiale moi – fie că este capitonată sau tapițată cu piele, acest tip de mobilă în camera de zi adaugă lux şi confort, provocând emoții recreative. Ca și mobilierul din lemn, acesta este disponibil într-o gamă largă de culori, modele, stiluri şi forme.

Pe de altă parte, cumpărarea mobilierului din piele pentru camera de zi ar putea fi costisitoare, și în cele mai dese cazuri necesită o combinare cu elemente din lemn sau alamă, dar durabilitatea şi stilul acesteia este pe măsură. Dacă mizați pe piele ecologică, veți obține o economie (mai mare sau mai mică, de la caz la caz), însă e bine de știut că pielea naturală se curăță mai ușor decât cea ecologică.

Așadar, înainte de a alege un anumit tip de mobilier, inventariați toate aspectele vieții dumneavoastră — vârsta și caracterul dumneavoastră, timpul petrecut în casă, prezența copiilor sau a animalelor de casă, tipul locuinței (proprie sau închiriată), scopul mobilării (pentru a locui sau pentru a da în chirie) și, desigur, mărimea bugetului disponibil. Combinând acești factori cu fiecare tip de mobilier, veți putea selecta ceea ce vi se potrivește cel mai bine. 

Distribuie articolul: