Este cunoscută drept unul dintre cei mai inspirați patiseri din țară. Aliona Baciu- mămică, soție, iubitoare de dulce și proprietara brandului MamzElle, creează deserturi cu și pentru suflet. Fiecare tort conceput de ea are o poveste aparte și o melodie care îl definește. Pentru Ea.md, Aliona a făurit prăjituri cu aromă tomnatică. Vă asigurăm că au fost de-a dreptul… savuroase.

Dna Baciu, prin ce este deosebit brandul dvs.?

Cred că brandul MamzElle este deosebit, în primul rând, prin calitatea produsului și materiei prime. Mai am niște reguli de la care nu mă abat orice nu ar fi. Nu folosesc coloranți, cât de naturali nu ar părea, foarte rar mai pun extract de sfeclă sau morcovi. Nu cred că există ceva mai frumos decât ceea ce vine din natură. Nu lucrez cu pasta de zahăr, categoric, doar poate elemente de decor foarte mici. Nu fac torturi în formă de mașinele, cu fotografii. Cred că este foarte straniu să tai fotografia și să o mănânci. Totuși, gustul face diferența, pentru că, așa cum spun clienții mei, este „ca la mama acasă”. De obicei, ei îmi zic: „Fă-mi ceva”, iar mie nu îmi rămâne decât să improvizez.

img_0367

Denumirea brandului „MamzElle” vine de la alintul fetiței dvs. – Mademoiselle. Spuneți-ne dacă copiii vă înspiră în ceea ce faceți?

Copiii mei cred că au fost cea mai mare doză de inspirație în ceea ce fac. Anume ei mi-au amintit de gândul meu de cândva că aș vrea să fac deserturi. Pasiunea pentru deserturi a apărut după nașterea lor. În fiecare lună făceam câte un desert nou, pentru că mă mâncau palmele să fac ceva. Așa au apărut tot mai multe deserturi, iar soțul a început să-mi spună: „Hai, cât poți să mă hrănești pe mine?” și am trecut la venici, la rude. Așa a început totul.

Aveți niște deserturi extraordinare! De unde vine muza pentru a le crea? 

De obicei, muza vine prin muzică. Ba mai mult, fără muzică nu îmi vine nici o idee. Cred că înafară de când dorm, muzica este cu mine mereu. Atunci când aud o melodie care mă „anină” îmi vine în cap și o combinație de arome și gusturi. Am și un cupcake „Mojito”, care se asociază cu vara și este inspirat din renumita piesă a lui Connect-R.

Ne-am convins că gustul deserturilor dvs. este unul mai mult decât rafinat. Pe ce se bazează, însă un decor reușit? 

Dacă este vorba despre decor, atunci întotdeauna lucrez cu fructele, florile de sezon. De asta și am făcut astăzi un tort cu caramelă. Apropo, este făcut în premieră pentru voi! Mă strădui mereu să lucrez cu produsele autohtone. Nu prea obișnuiesc să cumpăr dulciuri din comerț. Uneori acestea îmi lasă un gust de aluminiu în gură sau de săpun.

Presupun că deserturile sunt prezente în casa dvs. în fiecare zi. Cum reușiți să aveți o siluetă de invidiat fiind înconjurată de atâta… dulceață?

Cred că cea mai des întrebare primită este „Cum reușesc să îmi mențin silueta?”. Eu mă strădui să le gust, nu să le mănânc. Prima mișcare pe care o fac este să reduc din zahăr în orice rețetă. Deoarece mănânci un produs caloric, nu ai tendința să mănânci mult. Nu poți mânca un tort. Pe mine nu mă tentează deloc mâncarea care este non-calorică sau degresată și care nu are gust.

img_0399

În cariera dvs. de patiser ați înregistrat numeroase succese. Dar eșecuri vi s-au întâmplat?

Atunci când încerc o rețetă nouă și vreau să o perfecționez, se întâmplă să greșesc. Am avut așa o experiență de învățătură. Tortul a început să „înoate” pe drum, pentru că am mărit gramajul la o cremă. Până la urmă, l-am mai făcut odată și mi-a ieșit un tort mult mai frumos.

img_0381

Dar, cine sunt cei mai mari critici ai dvs.?

Cel mai mare critic al meu este soțul, pentru că toate testările trec prin stomacul lui. El este cel mai aprig critic, dar și cel care mă laudă. Copiilor, în schimb le plac toate deserturile mele. Le place mult ciocolata. În ultima vreme sunt foarte indiferenți, pentru că mai mereu o au în preajmă. Am mai auzit că trebuie să-i spui la copil că nu e bună ciocolata, dar… cum să-i spui?

Până la urmă, care este secretul unui tort de succes?

Ingredientul principal într-un tort gustos este buna dispoziție. Dacă nu ai dispoziția necesară, ele nu te lasă să te apropii, ca și la pâine de altfel.

img_0401

Ce planuri de viitor aveți? Veți îndulci oamenii și peste 10 ani?

Atâta timp cât am inspirație și am poftă să gătesc, voi pregăti deserturi. Ideea de a deschide vreo cafenea sau restaurant categoric nu este pentru mine. Nu îmi închipui să fac asta toată ziua, în fiecare zi și într-un regim alert. Planul meu de viitor sună simplu: să mă bucur de viață. Uneori uităm să ne oprim, să luam o cafea și un desert dulce, bun și să ne facem dispoziția pe o săptămână înainte.
Foto: Iacovlev Dima Photographer

Distribuie articolul: