Lilia Ojovan (Lilu) este știută și drept una dintre cele mai stilate vedete de televiziune. Noi ne-am propus să o descoperim dintr-o latură nouă, vă invităm și pe voi, să o cunoașteți pe gospodina din Lilu. Cât de des gătești? Îți place să-ți petreci timpul preparând bucate?
Probabil o să dezamăgesc unii oameni, dar nu pot să afirm că-s mare gospodină. Îmi place să gătesc, să fac ordine prin casă, dar nu tot timpul le reușeasc. În viitor, când voi fi însărcinată, apoi mămică,voi fi cea mai mare gospodină, pentru că o să am tot timpul din lume ca să mă ocup de asta.
În prezent, gătesc cel mult, de două- trei ori pe săptămâna, dar de cele mai multe ori sunt asistentă la bucătărie, pentru că prietenul meu gătește cel mai des, am noroc în această privință. Când îmi vine inspirația să gătesc, îmi place să prepar mămăligă, plăcințele, din produse ecologice, trimise de mama. Nu-mi place să gătesc banalități, ador să experimentez.


Se întâmplă să nu-ți iasă uneori mâncarea gustoasă?

Zilele trecute am făcut un borș sărat. Sărmanii fratele și iubitul meu, l-au mâncat în două cu smântână, ca să nu fie tare sărat (râde). A doua zi, am amestecat borșul cu apă și a mers. Înainte, când eram acasă, eram mai gospodină, acum „mă hrănesc” cu somnul mai mult decât cu mâncarea.

 

Ai un fel de mâncare care îți place cel mai mult să-l gătești și care îți iese cel mai bine?
Cel mai bine îmi iese supa cu perișoare, cu multă cărniță, cu lămâie, căci îmi plac bucatele condimentate. Îmi place să ofer papilelor mele gustative experiențe noi, pentru că mâncarea, ca și viața, trebuie înnoită. Nu trebuie să lăsăm mâncarea să fie banală, nu-mi place să gătesc una și aceeași. Era să uit, sandwich-urile îmi ies gustoase și ele (râde).

 

Ai o siluetă superbă. Cum te menții în formă, ai un secret?
Mănânc când vreau și ce vreau, fie că e ora 12 noaptea sau trei, nu contează. Cred că e vorba de noroc, de genele moștenite. În familiea mea toți sunt supli și înalți, mama mea, spre exemplu, a născut trei copii, dar e la fel de suplă ca înainte de prima sarcină.
Chiar nu am nici un secret. Probabil își spune cuvântul și viața activă, dar și faptul că mănânc, cât de cât, sănătos. Încerc mereu să am în frigider alimente sănătoase, naturale, ecologice. Și dacă sunt dependentă de ceva, păi cu sigurață sunt dependentă de fructe.

 

Bucătăria cărui popor îți place cel mai mult?
Toate bucătăriile sunt speciale. Recent am fost în Turcia, mi-a plăcut bucătăria lor, dar nu aș putea mânca în fiecare zi bucatele lor tradiționale. Totuși am o bucătărie preferată: cea a mamei. Eu cred că trebuie de introdus în bucătăria internațională, denumirea de „bucătăria mamei”, pentru că e cea mai gustoasă, cea mai proaspătă și bună.

 

Cu ce aliment te asemeni?
Mulți mă aseamănă cu pătrunjelul, nu știu ce găsesc ei asemănător la mine cu această plantă, probabil sunt slabă ca un pătrunjel. Eu m-aș asemui cu „fructul pasiunii”, dar nu-s eu chiar așa de pasională. M-aș asemăna cu ghimbirul, probabil. Chiar nu știu de ce m-am gândit așa, probabil pentru că ghimbirul înseamnă sănătate, vitalitate.

 

Bucătăria îți este la fel de dragă ca și camera-garderoba?
Recunosc: nu! În bucătărie petrec mult mai puțin timp decât în garderoba mea. Mamei poate o să-i fie un pic rușine, n-am crescut eu gospodina aia, pe care a vrut ea să o crească, dar n-am ce să fac. Garderoba e locul în care eu creez, pentru mine hainele sunt modul de a mă exprima. Poate peste zece ani o să mă regăsesc în bucătărie, cine știe? Simt că va veni și etapa asta în viața mea. Acum sunt la etapa mâncatului prin oraș, a distracțiilor. În cinci ani, când o să devin mamă, voi fi o gospodină exemplară, pentru că vreau ca urmașii să mei fie sănătoși.

 

Cum arată o bucătărie perfectă, în viziunea ta?
Eu îmi doresc o bucătărie albă, luminoasă, cu un geam mare pe care să-l pot deschide larg, ca să intre mult soare în casă. Îmi dores o bucătărie, aproape spre stilul rustic, una foarte comodă și o sufragerie, care să fie aproape. Nu mi-ar plăcea să mănânc în bucătărie, acolo unde se gătește. Vreau o sufragerie unde să nu miroase a ceapă prăjită și unde nu se vor vedea cratițele din chiuvetă.

 

Cât de bine te „împaci” cu spălatul vaselor?
Noi avem o regulă în casă, foarte bine stabilită: cine face mâncarea, nu spală vasele. Totuși e ok, atunci când vine vorba de spălatul vaselor, nu am manechiură, nu mă deranjează, rod ceaunele și cu unghiile, atuni când nu mai ajută nimic. Chiar e ok, mai ales că atunci când speli vasele, gândurile te duc departe, e o metodă bună de „evadare”.

 

Cum îți reușește să fii mereu „proaspătă” și plină de viață?
Mă încarc cu energie de la oameni, fac și eu acest lucru, la rândul meu, oferindu-le oamenilor energie pozitivă, pentru că totul e un „cerc”. Am învățat cum se „mișcă” legile omenirii. Îmi dau seama că viața merită trăită exact pentru lucrul ăsta: ca să fii viu, ca să dăruiești emoții pozitive, să zâmbești, să te bucuri de orice lipă. N-am venit pe lume ca să fiu morocănoasă, ca să aștept să mi se dea totul de-a gata sau să-mi cadă din pod milioane de dolari. Mie îmi place să experimentez viața, vreau să le obțin pe toate prin propriile forțe. Toate sunt atât de diferite, atât de noi, în fiecare zi și pierdem uneori timp în zadar pe rețele sociale sau în compania oamenilor nepotriviți. Trebuie să știi să te descoperi, pentru că atunci când reușești să o faci, toate vin de la sine.

FOTO: Cristina Evtodii

Mai multe fotografii, găsiți pe pagina noastră de facebook.

Mulțumim Salonului de Mobilă „Bucătăria Mea”, pentru parteneriat și spațiu oferit pentru realizarea fotografiilor. 

 

 

Distribuie articolul: