Potrivit declarației  asistentului principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, Dereck Hogan, Rusia va continua cu acțiuni deloc „surprinzătoare” să destabilizeze Republica Moldova.

Abordarea noastră faţă de aceste provocări vizează trei lucruri: unu – să împărtăşim informaţiile pe care le avem cu Guvernul Republicii Moldova. Este foarte important ca ei să ştie ceea ce noi ştim când vine vorba de ceea ce plănuieşte Rusia, este aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în ceea ce priveşte Ucraina în cazul invaziei ruse. Un al doilea lucru este să facem public ceea ce încearcă Rusia să facă pentru ca întreaga lume să ştie – acestea sunt adevăratele intenţii ale Rusiei în Moldova, dar şi în alte ţări. În al treilea rând, să sprijinim Guvernul Republicii Moldova şi poporul moldovean. (…) Rusia va continua cu astfel de tactici, dar nu vedem un pericol iminent venind dinspre Transnistria şi credem că împărtăşirea de informaţii cu Guvernul moldovean, expunerea publică a acţiunilor Rusiei şi continuarea sprijinului pentru Republica Moldova reprezintă o fundaţie fermă”, a afirmat Dereck Hogan, la o întâlnire cu mai mulţi jurnalişti, transmite Digi24.ro.

De asemenea , el a mai adus aminte despre sprijinul acordat țării în sumă de 320 milioane de dolari, pentru dezvoltarea economiei și ajutor umanitar.

„Lucrăm cu Congresul american să deblocăm încă 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte domeniul energiei. Acest lucru, împreună cu ceea ce face România în această zonă, cred că reasigură Guvernul şi poporul moldovean că noi toţi suntem alături de ei”, a spus fostul ambasador SUA acreditat la Chișinău.

El a menționat  că miercuri va merge în Republica Moldova. Totodată, oficialul american a punctat eforturile comune cu alte ţări pentru păstrarea suveranităţii, democraţiei şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

Distribuie articolul: